"N-VA zal niet overal aan de macht komen"

De N-VA boekte gisteren een verpletterende verkiezingsoverwinning in de Vlaamse gemeenten en provincies. Die winst gaat ten koste van Vlaams Belang, maar in tweede orde ook van de traditionele partijen. Maar dat betekent niet dat ze overal aan de macht zullen komen, meent VRT-journalist Marc Van de Looverbosch.

Bart De Wever kwam, zag en overwon. Van De Panne tot Maaseik kon hij zijn partij stevig verankeren. De N-VA wordt in één klap de grootste in 41 van de 259 gemeenten waar ze deelnamen aan de verkiezingen. Onder meer in Antwerpen, maar ook in Aalst, Sint-Niklaas en Turnhout.

CD&V houdt goed stand in landelijk Vlaanderen en blijft de grootste in 114 gemeenten. Maar de partij moet vooral in de steden terrein prijsgeven, al blijft ze de grootste in Kortrijk en Genk. Ook Open VLD verliest meestal. De partij zet wel nog sterke scores neer in een aantal Oost-Vlaamse bastions en ook in Mechelen en Tongeren, zij het in kartel.

De SP.A verliest ook vaak, maar houdt behoorlijk stand in de steden: de partij wordt nipt de grootste in Brugge, en blijft de grootste in Oostende en Leuven. Een rood-groen kartel wint fors in Gent (kleine foto: Daniël Termont) en blijft ondanks zwaar verlies de grootste formatie in Hasselt. Groen boekt op eigen kracht meestal bescheiden winst. De partij blijft de grootste in Zwijndrecht, maar niet in Mortsel.

Vlaams Belang gaat zwaar onderuit en verliest de helft tot twee derden van zijn kiezers. De partij is meteen de grote verliezer van deze stembusslag.

Buitenspel

Volgens VRT-journalist Marc Van de Looverbosch betekent de doorbraak van de N-VA niet dat de partij overal aan de macht zal komen.

In en rond Antwerpen zal dat wel het geval zijn. Maar in enkele provinciehoofdsteden, zoals Brugge, Leuven, Hasselt en Gent, is het duidelijk dat de N-VA buitenspel zal worden gehouden. Ook in andere kleinere steden zal dat wellicht het geval zijn.

Heeft de uitslag ook gevolgen voor de andere niveaus? De Wever zei gisteravond dat Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) op zijn beide oren kan slapen. Maar federaal liet hij verstaan aan premier Elio Di Rupo (PS) dat er een duidelijk signaal gegeven is in Vlaanderen. Hij nam ook het woord "confederalisme" in de mond. De gemeenteraadsverkiezingen zijn dus een duidelijke opstap naar de federale verkiezingen van 2014, aldus Van de Looverbosch.

Meest gelezen