Twee doden na vulkaanuitbarsting in Indonesië

Op het Indonesische eiland Java zijn twee mensen overleden na de uitbarsting van de vulkaan Kelud. Zo'n 200.000 mensen zijn geëvacueerd. Zes internationale luchthavens zijn gesloten door de aswolken die bij de uitbarsting zijn vrijgekomen. Door de donkere wolken is het zicht heel beperkt.
AP2014

In Pandansari, een dorpje in de buurt van de vulkaan, zijn een man van 60 en een vrouw van 65 omgekomen tussen het puin van hun huizen nadat de daken waren ingestort door het gewicht van de brokstukken van de vulkaan. Volgens een woordvoerder waren de huizen niet stevig en zijn ze snel bezweken onder het puin.

De uitbarsting was tot 200 kilometer ver te horen. De asse en brokstukken van de vulkaan werden tot 18 kilometer hoog de lucht in gestuwd. "Het klonk alsof duizenden bommen tegelijk ontploften", vertelt een getuige in Sugihwaras, een dorp op vijf kilometer van de krater. "Ik dacht dat de dag des oordeels was aangebroken. Vrouwen en kinderen gilden en huilden."

De grond is bedekt met as tot in Surabaya, de tweede grootste stad van het land. De luchthavens van Yogyakarta, Bandung, Semarang, Solo, Cilacap en Surabaya zijn gesloten omdat de zichtbaarheid slecht is en omdat er gevaar is dat de as in de vliegtuigmotoren zou kunnen terechtkomen.

Er zijn zo'n 200.000 mensen geëvacueerd die binnen een straal van 10 kilometer van de vulkaan wonen. Enkelen van hen zijn intussen al naar huis teruggekeerd om aan de schoonmaak te beginnen. Hoewel de vulkaan nog steeds aan het beven is, verwachten experts niet dat er nog een uitbarsting zal volgen.

De Kelud is met zijn hoogte van 1.731 meter een van de 130 actieve vulkanen in Indonesië. De vulkaan was al een paar weken onrustig, gisteren is het tot een uitbarsting gekomen. De laatste keer dat de Kelud uitgebarsten is, was in 2007.

Meest gelezen