"Het is een cliché dat ik een Franstalige belastingregering leid"

Premier Elio Di Rupo (PS) leidt naar eigen zeggen geen "Franstalige belastingregering". Hij doet de kritiek van N-VA en van vicepremier Didier Reynders (MR) af als een "cliché". Dat heeft de premier gezegd in "Het journaal". Di Rupo wijst erop dat zijn regering de internationale geloofwaardigheid van ons land heeft hersteld.

De regering-Di Rupo heeft een aantal nieuwe belastingen doorgevoerd, bijvoorbeeld op bedrijfswagens. Onlangs verkondigde vicepremier Didier Reynders (MR) dat hij geen voorstander van die beslissingen is, maar dat zijn partij ze kon laten passeren "omdat die belastingen minder voelbaar zijn in Brussel en Wallonië". Daarmee leek Reynders de kritiek van N-VA te staven dat de federale regering een "Franstalige belastingregering" zou zijn.

"Ik leid geen Franstalige belastingregering. Da's een cliché tegen mij en tegen de regering", pareert Di Rupo de kritiek in "Het journaal". "Onze regering heeft een evenwichtig beleid gevoerd. We hebben de btw niet verhoogd, we hebben belastingen op arbeid verlaagd en we hebben de koopkracht van de mensen beschermd."

De premier wijst erop dat de regering 22 miljard euro heeft bespaard en zo het begrotingstekort onder 3 procent heeft gekregen. Daardoor heeft ons land stabiliteit en geloofwaardigheid teruggewonnen, klinkt het. Volgens Di Rupo moet er wel nog bespaard worden, maar heeft ons land nu de tijd daarvoor.

"Dossier spreidingsplan vluchten prioritair na verkiezingen"

Premier Di Rupo bevestigt dat de luchthaven van Zaventem een belangrijke economische functie heeft voor Vlaanderen, Brussel en België. Daarmee lijkt Di Rupo de Vlaamse politici gerust te stellen in de discussie rond de spreiding van de vluchten boven Zaventem. Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) opperde eerder om desnoods vluchten over te hevelen naar de luchthavens van Charleroi en Luik, nadat de Vlaamse regering een belangenconflict had ingediend tegen het aangepaste spreidingsplan van Wathelet.

"Ik begrijp de mensen in Vlaanderen en Brussel", zegt Di Rupo. "Ik zie veel nervositeit bij de politici. Ik denk dat we een evenwichtige oplossing moeten vinden in een sereen klimaat en zeker niet tijdens de campagne." Na de verkiezingen moet het dossier evenwel prioritair behandeld worden, volgens de premier.

"We zitten niet rond de tafel om het land te splitsen"

De premier vindt het ook geen goed idee om na de verkiezingen van 25 mei eerst de regionale regeringen te vormen en pas daarna de federale, zoals N-VA wil. "N-VA heeft ons land geblokkeerd na de verkiezingen van 2010. Ze proberen nu al voor de verkiezingen te blokkeren. We hebben nu zekerheid nodig. Ik hoop dat we de verschillende regeringen zo vlug mogelijk hebben", stelt Di Rupo. "De kracht van verandering bij N-VA is vooral de kracht om het eigen programma voortdurend te veranderen", aldus de premier.

"Voor de PS is het duidelijk: we zitten niet rond de tafel om ons land te splitsen of om de sociale zekerheid te splitsen", antwoordt Di Rupo op de vraag of een regering met N-VA mogelijk is.

Meest gelezen