Het licht gaat uit op helft van Vlaamse snelwegen

Vanaf 15 juli zal de verlichting op de autowegen drastisch worden teruggeschroefd. Het is de bedoeling om te besparen en om het milieu te beschermen. In uitzonderlijke omstandigheden kan het licht nog aan. Dat heeft minister van Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) toegelicht in het Vlaams Parlement.

Op een totaal van 1.728 kilometer Vlaamse autosnelwegen gaat het licht op 900 kilometer uit. "Het licht gaat uit als het kan en blijft aan als het moet voor de verkeersveiligheid", verduidelijkte Crevits. Zo blijven de op- en afritten de hele nacht verlicht, net als gevaarlijke plaatsen met veel bochten of afwisselende rijstroken en op onafgebroken rijstroken korter dan 3 kilometer. De Ring rond Brussel en de ring rond Antwerpen zullen bijvoorbeeld altijd volledig verlicht blijven.

Op de overige snelwegen die niet permanent in het donker gaan, wordt een dynamisch systeem ingevoerd. Bij druk verkeer (op spitsstroken), extreem weer, ongevallen of wegwerkzaamheden kan het licht daar opnieuw aan.Crevits wil met de invoering het milieu sparen en ook besparen. Hoeveel dat juist kan opleveren, is moeilijk in te schatten door de dynamische aanpak. In het verleden sprak de minister van 2 miljoen euro maar "het zal sowieso minder zijn".

Hamvraag blijft wel of niet-verlichte wegen niet gevaarlijk zijn? Deskundigen zeggen dat de concentratie van automobilisten daalt bij comfortabele verlichting. De minister heeft ook een vergelijking gemaakt met de omringende landen. "Daar kan het met heel wat minder verlichting op de weg. Maar in België hebben we wel op bijna de helft van de wegvakken verlichting nodig, hetzij altijd of dynamisch", zegt Crevits.

Met het uitschakelen van de lichten, stelde Crevits voor om in de toekomst sterker reflecterende wegmarkeringen te gaan gebruiken. Op de autowegen komen er om de vijftig meter ook reflectoren. Als de technologie op punt staat, wil de minister overgaan tot het dimmen en doven van de lichten. "Dat is voor de automobilisten wenselijker dan abrupt uit te schakelen", besloot ze.

Meest gelezen