Aston Martin scheurt met 292 km/u over E17

Een Aston Martin V12 Vantage Carbon Black is onlangs met een snelheid van meer dan 290 kilometer per uur over de E17 geraasd. Dat bewijst een YouTube-filmpje dat door de passagier tijdens de rit is gemaakt. De bestuurder is intussen bekend bij het gerecht omdat de nummerplaat van de wagen ook in andere internetfilmpjes opduikt.
De kilometerteller laat geen twijfel mogelijk: 292 kilometer per uur.

Het filmpje van de onwaarschijnlijke rit staat al enkele maanden online, maar kwam pas gisteren onder ruimere aandacht. Aan het begin van het filmpje zijn de bestuurder van een Aston Martin V12 Vantage Carbon Black (bekijk een foto van dit type auto onderaan in dit artikel) en een jonge passagier te horen. De bestuurder vraagt de passagier naar de mening van diens moeder, waarop de jongen antwoordt dat ze net gevraagd heeft of het wel veilig is. De bestuurder antwoordt: "Dat zal wel."

Dan tonen de beelden een onwaarschijnlijke rit over de E17. Aanvankelijk rijdt de Aston Marton met snelheden van 140, 170 tot 190 kilometer per uur. Na een dikke anderhalve minuut zegt de bestuurder: "Nu gaan we hem eens op sport zetten." (foto in tekst) Waarna de Aston Martin optrekt tot snelheden boven 200 kilometer per uur, om uiteindelijk in amper een minuut tijd te pieken op een snelheid van meer dan 290 kilometer per uur.

"Verwerpelijk rijgedrag"

In een reactie aan de website van De Standaard heeft staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) het over "verwerpelijk rijgedrag". "De bestuurder brengt zijn eigen leven en dat van andere weggebruikers in gevaar. De geringste stuurfout kan dodelijke gevolgen hebben. Wat het nog erger maakt: hij laat zich filmen, nota bene door een wel erg jonge passagier."

De man kan vervolgd worden voor de snelheidsovertreding op basis van het beeldmateriaal en eventueel de getuigenis van de passagier. De bestuurder riskeert een geldboete tot 2.750 euro en tot vijf jaar rijverbod. De politierechter kan in uitzonderlijke gevallen de wagen ook verbeurdverklaren.

Normaal gezien mag alleen een politieambtenaar verkeersinbreuken vaststellen, maar "als de chauffeur te identificeren is en er genoeg elementen zijn, kan de wegpolitie een informatie-proces-verbaal overmaken aan het parket. De rechter beslist vervolgens of de bestuurder wordt vervolgd", legt Astrid Kaisin van de federale politie aan De Standaard uit.

De identiteit van de bestuurder is trouwens intussen bekend bij het gerecht, want de nummerplaat van de wagen is duidelijk zichtbaar in een ander YouTube-filmpje die dezelfde uploader heeft gepost.

Vorig jaar werd een Oost-Europese vrachtwagenchauffeur na een soortgelijk filmpje opgespoord. De man was in het filmpje aan het dansen achter zijn stuur terwijl hij in België rondreed. Hij verloor nadien zijn baan.

Het bewuste filmpje is inmiddels van YouTube gehaald door de gebruiker. U kunt de beelden wel nog bekijken in onze videozone (zie "bekijk").

Meest gelezen