Belgische imams wijzen extremistisch geweld af

Binnen de Belgische moslimgemeenschap heerst heel wat ongenoegen over de steekpartij tegen twee politiemensen gisteren en de rellen van het voorbije weekend in Molenbeek.

Op een persconferentie in Sint-Jans-Molenbeek heeft de liga van imams in België de steekpartij van gisteren en de rellen van eerder in de gemeente sterk veroordeeld.

De imams spreken zich resoluut uit tegen haat en geweld, en voor verdraagzaamheid en vrede. Ze stellen ook dat de incidenten van de voorbije dagen het werk zijn van "geïsoleerde individuen". Ze vielen ook uit naar de extremistische groep Sharia4Belgium die volgens hen geen activiteit heeft in Sint-Jans-Molenbeek.

Burgemeester Philippe Moureaux (PS) van Molenbeek liep even binnen op de bijeenkomst en riep iedereen in zijn gemeente op tot waakzaamheid.

"Marginale haatzaaier", aldus Chakkar

"Die daad is verwerpelijk, en we veroordelen ten strengste dat mensen naar het Brusselse komen om daar met messen rond te lopen", zegt Chakkar in een interview met De Morgen. "Die man mag zeggen wat hij wil, maar waar haalt hij het recht vandaan om geweld te gebruiken?"

Mohammed Chakkar (foto) vertegenwoordigt tal van Marokkaanse verenigingen in ons land en haalt uit naar Sharia4Belgium en woordvoerder Fouad Belkacem, die hij allebei moreel verantwoordelijk acht voor het geweld van gisteravond.

Maar hij plaatst het probleem ook in een iets groter kader. "Sharia4Belgium provoceert niet alleen de blanke man, maar iedereen die het niet met hen eens is. Dus ook 99 procent van de moslims."

Chakkar wijst erop dat Sharia4Belgium een geïsoleerde radicale organisatie is, die ook in het Marokkaanse verenigingsleven in ons land niet welkom is.

Hij pleit voor een krachtdadige aanpak, maar hekelt ook de "politieke hysterie" rond woordvoerder Fouad Belkacem. "In plaats van als hysterisch kakelende kippen te roepen om uitlevering aan Marokko, een sneller optreden van het gerecht of het afpakken van iemands nationaliteit, moeten politici koelbloedig en rustig onze wetten en regels bekijken om onze democratie te verdedigen tegen marginale haatzaaiers."

"Politici struikelen haast over elkaar om zich in deze zaak te profileren in het licht van de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat is niet fatsoenlijk." Voor Chakkar is het eigenlijk eenvoudig: "Fouad Belkacem moet behandeld worden zoals alle andere Belgen: wie de wet overtreedt, wordt bestraft. Een extremist is een extremist, ongeacht zijn kleur."

"Niet in mijn naam"

Selahattin Koçak, SP.A-schepen in Beringen en van Turkse origine, vindt dat ook de media niet vrijuit gaan. "De media hebben hem (Fouad Belkacem, nvdr.) gemaakt. Voor elke scheet die hij liet, is hij geïnterviewd, breed in de kranten uitgesmeerd en in het nieuws gebracht", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Typerend vindt Koçak de berichtgeving van de persconferentie die Sharia4Belgium heeft gehouden na de arrestatie van Belkacem. "Drie man en een paardenkop in een pitazaak. Er was meer pers aanwezig dan dat Sharia4Belgium leden telt."

Koçak vindt dat je geïsoleerde extremisten geen forum moet geven en pleit ervoor om fenomenen als Sharia4Belgium tot hun ware proportie te herleiden. "Het wordt tijd dat wij gaan roepen: niet in mijn naam. Er moet worden gestopt om in onze naam allerlei onzin te vertellen."

Meest gelezen