"Uitwijzing Parweiz Sangari verloopt volgens plan"

De uitwijzing van de 20-jarige Afghaan Parweiz Sangari verloopt zoals gepland. Dat meldt de federale politie, die de uitwijzing begeleidt. In Amsterdam was er vanmiddag opnieuw een kleine protestactie, maar intussen zit de jongeman op een vlucht naar Bahrein. Van daaruit gaat het naar Kaboel.
Actievoerders aan het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block

Over het verloop van de uitwijzing is er al de hele dag onduidelijkheid. Maar intussen heeft de politie dus bevestigd dat Sangari vanmiddag wel degelijk is opgestegen vanop Schiphol in Amsterdam richting de golfstaat Bahrein.

Eerder vanmorgen was hij vertrokken vanop de luchthaven van Zaventem. Vanuit Bahrein, waar wat wachttijd zal zijn, vliegt de jonge Afghaan voort naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel, de eindbestemming.

Op Schiphol was er een kleine protestactie van Occupy Eindhoven, dat zich achter de Facebook-actie had geschaard. Het ging om een gelijkaardige actie als in Zaventem eerder op de dag. Er werden posters opgehangen en flyers uitgedeeld. Ook werd het personeel van KLM aangesproken om de vlucht te annuleren.

Verontwaardiging over uitwijzing

Niets heeft de uitwijzing van Parweiz Sangari (zie foto) kunnen tegenhouden. Een beroepsprocedure voor de Raad  voor Vreemdelingenbetwistingen, een spoedprocedure voor  het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en een actie op Facebook hebben niet mogen baten.

Om zijn uitwijzing aan te klagen, zijn sympathisanten van Parweiz vanochtend bijeengekomen voor het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD).

"Blijkbaar is er dan toch een verschil tussen de ene uitzetting en de andere", zegt Jan Roegiers, een van de actievoerders en SP.A-parlementslid. Roegiers verwijst daarmee naar Scott Manyo, een jongen uit Kameroen die ook uitgewezen dreigde te worden, maar in extremis toch zijn studies kan afmaken in België.

Ook op de luchthaven van Zaventem heeft een groep sympathisanten, onder wie de pleegmoeder van Parweiz Sangari, actiegevoerd. Zij wilden druk zetten op de luchtvaartmaatschappij KLM, die de vlucht uitvoert.

Dat er veel onbegrip is over de uitwijzing blijkt ook uit een reactie van een van de actievoerders in "De ochtend" op Radio 1. Zij noemt de uitwijzing een "deportatie". "Ik weet niet hoe ik het anders zou moeten noemen als je mensen die hier een leven hebben opgebouwd en die kans lopen om vermoord te worden in hun voormalige thuisland, verplicht terugstuurt onder politiebegeleiding. Dat doet mij toch denken aan de jaren dertig."

Sangari verbleef sinds 2008 in ons land, nadat zijn vader in Afghanistan vermoord was. Hij spreekt vlot Nederlands en volgt een opleiding tot lasser. Volgens zijn pleeggezin, dat hem wilde adopteren, loopt hij in zijn thuisland groot gevaar.

De Block zoekt aansluiting bij Erpum

In de slipstream van de zaak-Sangari heeft Maggie De Block in een artikel in De Standaard ondertussen verklaard dat ze jonge asielzoekers al vroeger wil terugsturen. De staatssecretaris zoekt daarom aansluiting bij Erpum, het European Return Platform for Unaccompanied Minors.

De organisatie is opgericht in het Verenigd Koninkrijk en krijgt subsidies vanuit Europa. Ook Noorwegen, Zweden en Nederland hebben zich erbij aangesloten. Erpum tracht tieners van 16 en 17 jaar die niet in aanmerking komen voor asiel en nog banden hebben met het land van herkomst, zo snel mogelijk terug te sturen.

Unicef en de Europese Raad voor Vluchtelingen hebben al sterke kritiek geuit tegen Erpum.

Meest gelezen