"Veiligheid bevolking en werknemers primeert"

De kerncentrale Doel 3 zal niet opnieuw worden opgestart als er ook maar enig risico voor de veiligheid is. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) weten. Bij een controle van de centrale zijn mogelijke problemen met het reactorvat vastgesteld.

Begin juni is reactor van Doel 3 stilgelegd voor een normale controle. Bij die controle zijn er aanwijzingen aan het licht gekomen dat er mogelijk scheurtjes zitten in een stalen afsluiting van het reactorvat. De zaak moet verder onderzocht worden en zolang dat onderzoek duurt, zal de reactor niet opnieuw worden opgestart. Er is zelfs een kans dat de reactor definitief uit gebruik moet worden genomen.

Minister Milquet, die bevoegd is voor de nucleaire veiligheid, laat weten dat in het dossier de veiligheid van de burgers en de werknemers primeert. Ze benadrukt dat er momenteel geen gevaar is voor de bevolking omdat de reactor stilligt. 

Een beslissing over het al dan niet heropstarten van Doel 3 kan pas als het grondige onderzoek van het Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is afgerond. De minister zegt die controle uiterst waakzaam op te volgen. Het FANC houdt haar constant op de hoogte en moet, volgens Milquet, zijn onderzoeksmissie in alle onafhankelijkheid en zo volledig en diepgaand mogelijk kunnen uitvoeren.

Het FANC zegt dat het nog veel te vroeg is om conclusies te trekken over het al dan niet heropstarten van Doel 3. Het FANC hoopt tegen eind augustus het onderzoek in Doel af te ronden, maar benadrukt dat de reactor pas opnieuw gebruikt kan worden als er absolute duidelijkheid is over de anomalieën die zijn vastgesteld.

Voorlopig geen tekorten

Hoogspanningsbeheerder Elia laat intussen weten dat het uitvallen van Doel 3 en het geplande stilleggen van reactor 2 in Tihange volgende week, voorlopig geen probleem vormen voor de energiebevoorrading. Dat komt omdat in de zomer de piek van de vraag naar elektriciteit op 9.700 MW ligt. Beide reactoren samen zijn goed voor een productie van 2.000 MW.

Mocht zo'n situatie in de winter voorvallen, en is die winter uitzonderlijk streng, dan zou eventueel niet meer aan de vraag kunnen worden voldaan. In de winter ligt de piek van de vraag immers op 14.000 MW.

Ook staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) zegt dat het te vroeg is om te spreken over problemen op het vlak van energiebevoorrading. Het is nu nog niet mogelijk om te zeggen of Doel 3 definitief dicht moet blijven, benadrukt zijn kabinet. Mocht blijken dat Doel 3 niet opnieuw kan opstarten, zullen de nodige maatregelen getroffen worden, zegt de minister.

Meest gelezen