"School afmaken vooraleer ze uitgewezen worden"

De onderwijskoepels willen een debat over het uitwijzen van kinderen en jongeren zonder papieren in de laatste jaren van hun opleiding. "Het is niet de bedoeling om iedereen die in de kleuterschool begint, te laten blijven tot het einde van de middelbare school", benadrukt Mieke Van Hecke van het katholieke onderwijs.

"We willen niet het beleid van mevrouw De Block in vraag stellen", klinkt het bij Raymonda Verdyck van het gemeenschapsonderwijs. "We stellen vast dat procedures zo lang duren, dat kinderen geïntegreerd zijn en binnen de school hun plekje hebben gevonden." Verdyck vindt het dan ook onrechtvaardig dat die kinderen plots na jaren uit de school worden weggehaald.

Mieke Van Hecke van het katholieke onderwijs valt haar daarin bij. "Het is een probleem dat kinderen zonder papieren, die in de loop van hun onderwijstraject meerderjarig worden, worden uitgewezen vooraleer ze hun traject kunnen afwerken", klinkt het. "Kan een school nog wel leercontracten afsluiten met bedrijven als ze niet zeker zijn dat het kind zijn opleiding zal kunnen afwerken?"

"We willen het debat op gang trekken"

Van Hecke benadrukt wel dat het niet de bedoeling is om iedereen die in de kleuterschool begint, te laten blijven tot het einde van de middelbare school. "We willen vooral het debat op gang trekken waarin we de problemen van asiel en onderwijs naast elkaar leggen", klinkt het. "Ik denk wel dat het mogelijk is om duidelijke regels te maken voor bijvoorbeeld deeltijds werken."

Bevoegd staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) wil dat debat met de onderwijskoepels voeren, "maar dan moet het hele plaatje op tafel liggen".

Ze wil eerst de standpunten aftoetsen van andere diensten die jonge vreemdelingen opvangen. Ook het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) bereidt momenteel een nota rond deze materie voor.

Scott Manyo en Parwais Sangari

De discussie over de uitwijzing van asielzoekers die nog op school zitten, kwam in mei in de media toen 20-jarige Scott Manyo dreigde uitgewezen te worden. 

De volledig geïntegreerde Kameroener is scoutsleider in Boortmeerbeek en volgt al ruim 3 jaar een deeltijdse opleiding in Mechelen, maar werd ei zo na uitgewezen. In een soortgelijke zaak is de Afghaan Parwais Sangari effectief op het vliegtuig naar Kaboel gezet.

Beide zaken hebben toen een storm van protest veroorzaakt in de media. Naar aanleiding hiervan hebben het katholieke- en het gemeenschapsonderwijs een gezamenlijke knelpuntennota geschreven die vooral focust op de situatie van jonge vreemdelingen die een opleiding volgen in het deeltijds beroepsonderwijs.

Meest gelezen