Onverkocht voedsel moet sneller naar Voedselbanken

Federaties van de voedselindustrie en warenhuizen hebben een brochure opgesteld om voedselverspilling tegen te gaan. Nu ontvangen de Voedselbanken al 2 miljoen maaltijden per jaar, maar er gaat nog veel voedsel verloren.

We verspillen met zijn allen veel voedsel. De verspilling begint niet bij de consument, want ook bij de productie en in de warenhuizen gaat veel voedsel verloren. Onverkochte voedingswaren worden onherroepelijk weggegooid. Vooral dat laatste willen sectororganisaties Comeos en Fevia tegengaan met een nieuwe brochure.

In die brochure staan een aantal richtlijnen om voedselverspilling tegen te gaan. Het is de bedoeling om onverkochte voedingswaren zo snel mogelijk bij mensen in armoede te bezorgen. De brochure geeft een overzicht van welke voeding in aanmerking komt, wat de plichten van de producent en handelaar rond de traceerbaarheid van voedsel zijn en hoe je een samenwerking met de Voedselbanken of een andere sociale organisatie praktisch organiseert.

Bij de Voedselbanken zelf zijn ze alvast blij met het initiatief. "De Voedselbanken strijden zowel tegen de verspilling als tegen de armoede", aldus Alfons De Vadder van de Voedselbanken. "We zijn ervan overtuigd dat de brochure een nuttig instrument zal zijn voor de voedingsbedrijven." De brochure krijgt de steun van de federale, Vlaamse, Waalse en Brusselse ministers van Armoedebestrijding.

Meest gelezen