"Uitspraken over kernenergie opmerkelijk en onbegrijpelijk"

Het Nucleair Forum is niet te spreken over de uitspraken van Willy De Roovere, de afscheidnemende topman van de de nucleaire waakhond FANC. Hij had de risico's verbonden met kernenergie onaanvaardbaar genoemd.

Het Nucleair Forum vindt de uitspraken van De Roovere opmerkelijk. “Dat is onbegrijpelijk. De Belgische kerncentrales werken al 30 jaar, zonder groot incident."

"België zit in de top van het peloton als het over nucleaire veiligheid gaat”, klinkt het bij Matthias Meersschaert van het Nucleaire Forum in radioprogramma Vandaag. “De sector behoort tot de meest gecontroleerde ter wereld. Dat er scheurtjes in Doel en in Tihange gevonden zijn, bewijst dat de controles nut hebben.”

“Het maatschappelijk draagvlak voor kernenergie is er”, gaat Meersschaert verder. Volgens onderzoek van het Forum staan 2 op de 3 Belgen achter kernenergie. “Kernenergie heeft enkele opvallende voordelen, er is geen CO2-uitstoot en het is goedkoper.” Daarnaast is volgens het forum de kans dat er iets gebeurt, heel klein. Meersschaert geeft wel toe dat de gevolgen, indien er iets gebeurt, wel heel groot zijn.

"Denk dat nucleaire energie niet meer aanvaardbaar is"

Willy De Roovere werkte jarenlang bij Electrabel en hij is tot het einde van dit jaar het hoofd van het Federale Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC). Vanaf 1 januari wordt De Roovere opgevolgd door Jan Bens.

Het voorbije jaar kwam de nucleaire waakhond vaak in het nieuws, onder meer over de scheurtjes in de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2. In januari zal het FANC advies geven aan de regering over de mogelijke heropstart van de centrales, die al meer dan een half jaar stilliggen.

Terugblikkend, na de kernramp in Fukushima en de scheurtjes in de reactoren, maakt De Roovere bedenkingen, opmerkelijke bedenkingen voor iemand die een groot deel van zijn carrière in de sector werkte. "We moeten ermee leven dat er altijd een risico verbonden is aan kernenergie. En we moeten ons ook afvragen of dat risico maatschappelijk aanvaardbaar is. En ik denk dat dat vandaag niet meer aanvaardbaar is."

"We zien het risico van kernenergie en dan zou ik verkiezen om andere energievormen te hebben", stipt De Roovere aan in "De ochtend" op Radio 1. "Al moeten we het debat blijven voeren: als wij nucleaire energie afzweren en bijvoorbeeld China niet, dan heeft dat natuurlijk ook een economische impact." Volgens De Roovere moet de maatschappij die afweging maken.

Meest gelezen