"Is tragisch ongeval, en dat vinden we heel erg"

Justitie, politie en psychiatrie zijn het met elkaar eens na de gebeurtenissen met de jongeman in een politiecel in Mortsel: tragisch. Maar de verantwoordelijkheid wijzen ze af. Dat bleek uit debat vanavond in "Terzake" op Canvas.

Zoals intussen bekend overleed de jongeman nadat hij hardhandig was aangepakt door agenten van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) van de Antwerpse politie. "Het onderzoek zal nog moeten uitwijzen of zijn dood het gevolg is van het optreden van de agenten",  zegt Michel Goyvaerts van de politievakbond NSPV.

Was dat bijzonder gewelddadige optreden van de agenten wel echt nodig? "Men moest iets doen met die man", zegt Goyvaerts. "Men kreeg die moeilijk onder controle. Hij was zo agressief. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of ze correct hebben gehandeld."

"Die man had zeker hulp nodig", erkent Joris Vandenberghe van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie. "Een cel was zeker niet de goede plek voor hem, maar ook niet de psychiatrie." Maar wat had er dan wél met hem moeten gebeuren? "Een acute intoxicatie met amfetamines is een medische urgentie. Een ziekenhuis kan een patiënt op een gecontroleerde manier in slaap brengen."

Heeft de parketmagistraat dan een foute beslissing genomen door te beslissen om door te verwijzen naar de psychiatrie? "Het parket heeft de regels nageleefd die bepaald zijn in de wet", zegt de Antwerpse procureur Herman Dams (foto). "De vraag was: hoe kan deze man handelbaar worden gemaakt?" Zijn er dan absoluut geen fouten gemaakt? "Ik moet daar negatief op antwoorden", zegt Dams.

Iedereen heeft dus gedaan wat hij moest doen, hoewel er wel degelijk een jongeman is overleden in een politiecel in Mortsel. "Er moeten opvangmogelijkheden worden gecreëerd in heel het land", luidt de reactie van Michel Goyvaerts. In zo'n scenario zou de politie in dergelijke gevallen met zo'n mensen naar de spoed moeten. 

Spijt, dat is er wel. "Zelfs wij hebben daar enorm veel moeite mee", zegt Herman Dams. Hij heeft het over een "grensverantwoordelijkheid" tussen justitie, politie en medische wereld.

Waarom schorsen?

In elk geval is Goyvaerts (foto) in zijn wiek geschoten door de reactie vanmiddag van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), die zei dat er ten minste één agent moet worden geschorst. "Als het parket oordeelt dat er geen vervolging nodig is, waarom dan schorsen?" Hij wijst erop dat het hier gaat om een bevoegdheid van de lokale overheid. "Zij (Milquet, nvdr.) mengt zich met iets waarin zij zich niet mag mengen."

"We zitten met veel vraagtekens", geeft Joris Vandenberghe toe. Hij erkent wel dat de jongeman in Mortsel "geen optimale opvang heeft gekregen".

Herman Dams plaatst vraagtekens bij de vraag van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) om bijkomend onderzoek door de Hoge Raad voor Justitie. Hij vindt zo'n onderzoek niet nodig. "De Hoge Raad is geen onderzoeksorgaan", zegt hij. Aanbevelingen voor een betere werking door de Hoge Raad, dat vindt hij wel een goede zaak.

Dams betwist overigens dat het onderzoek naar wat in Mortsel is gebeurd niet onafhankelijk zou zijn geweest. Er is een onderzoeksrechter en een raadsheer-onderzoeker aangesteld, weet hij, en die zijn onafhankelijk.

Afwachten dus. "Het is een tragisch ongeval en dat vinden we heel erg", zegt Goyvaerts. Volgens hem heeft "Panorama" gisteren ook niet alle beelden van die noodlottige dag getoond. De rechtbank zal uitsluitsel moeten geven, lijkt de conclusie. Dat dit zo veel tijd in beslag neemt, is volgens Herman Dams "inherent aan de procedure". Ook was er op vraag van de slachtoffers bijkomend uitstel en onderzoek, zegt hij. "Er waren geen vertragingsmanoeuvres door het openbaar ministerie."

Meest gelezen