"Nieuwe indieningstermijnen breed gecommuniceerd"

Bijna 3.000 Vlaamse gezinnen krijgen dit jaar geen studietoelage voor hun kinderen omdat ze hun aanvraag te laat hebben ingediend. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Oppositiepartijen Groen en LDD vragen dat de Vlaamse overheid mild zou zijn, maar minister Smet benadrukt dat hij het decreet niet naast zich kan neerleggen.

Vorig jaar is de datum voor de aanvraag van een studietoelage met een maand vervroegd. Veel mensen waren daardoor niet op tijd met hun aanvraag, hoewel de wijziging duidelijk was gecommuniceerd.

Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) dringt aan op enige soepelheid, zodat de "laatkomers" toch nog een studietoelage kunnen krijgen. "Het gaat meestal om de allerzwakste groep", zegt ze, "mensen die daarvan niet op de hoogte waren. Dat zijn toch wel schrijnende gevallen, bijvoorbeeld van een alleenstaande moeder met een invaliditeitsuitkering en drie kinderen , die zo 5.700 euro misloopt."

"Dat is een bedrag dat ze echt nodig heeft", zegt Meuleman nog. "We vinden dat we toch nog met die mensen rekening moeten houden en hen toch die studietoelage moeten toekennen."

Werken aan automatisering van studietoelage

In een reactie benadrukt minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A, foto in tekst) dat de nieuwe indieningstermijnen breed werden gecommuniceerd.

"Via affiches, aanvraagformulieren, folders, tussenpersonen en websites hebben we de bevolking vooraf tijdig en proactief ingelicht", klinkt het. "Bovendien werd naar de groep toelagetrekkers van 2010-2011 die voor 2011-2012 nog geen aanvraag hadden ingediend spontaan een herinneringsbrief gestuurd. Deze herinneringsactie leidde ertoe dat de helft onder hen toch tijdig een aanvraag indiende. Als onderwijsminister kan en mag ik een goedgekeurd decreet niet zomaar naast mij neerleggen en de wet overtreden. Ook al is dat niet naar mijn hart. Bovendien moet de vraag gesteld worden of het eerlijk is naar de 99% tijdige indieners en zij die geen aanvraag deden omdat ze wisten dat ze te laat waren."

Om te vermijden dat net de zwaksten een studietoelage mislopen, wordt er op vraag van minister Smet aan de automatisering van de studietoelage gewerkt. Vanaf het schooljaar 2014-2015 gaat de gefaseerde invoering van de automatische studietoelagen van start.

Meest gelezen