Restaurants en cafés wapenen zich tegen vluchtende klanten

Meer en meer horeca-uitbaters zetten bewakingscamera's en oortjes in tegen klanten die weglopen zonder te betalen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Vooral aan de kust is het fenomeen een echte plaag. Ho.Re.Ca Vlaanderen nuanceert echter. "Camera's worden al vele jaren gebruikt in de horeca", luidt het daar.
(archieffoto)

Horeca-uitbaters krijgen meer en meer klanten over de vloer die weglopen zonder te betalen. Het zogenoemde "resto-running" gebeurt meestal op piekmomenten met klanten die op het terras zitten. Het fenomeen komt vooral voor aan de kust, omdat een groot deel van het cliënteel er maar één keer komt en dan niet meer terugkomt.

Steeds meer café- en restaurantuitbaters plaatsen daarom camera's op hun terras die een ontradend effect moeten hebben. Privacyproblemen zijn er niet, zolang de uitbater duidelijk aangeeft dat er camera's hangen.

Daarnaast gaan sommigen nog verder en worden de obers op het terras "bewapend" met een oortje, waarmee ze met elkaar in contact staan, zodat ze meteen kunnen ingrijpen.

"Gebruikte technieken niet nieuw"

Maar volgens de sectorfederatie Ho.Re.Ca Vlaanderen gaat het allerminst om een nieuwe techniek. Het gebruik van de oortjes is vrij recent, maar camera's worden al vele jaren ingezet in de horeca", zegt Gerrit Budts van Ho.Re.Ca Vlaanderen.

"Het wordt ook maatschappelijk aanvaard omdat camera's nu eenmaal overal hangen, en de techniek is toegankelijker geworden dan een tiental jaar geleden", aldus Budts. Hij heeft het over een "natuurlijke evolutie" op publieke plaatsen.

De beroepsvereniging ziet geen graten in het gebruik van camera's of oortjes, mits de Privacycommissie en ook de klant ervan op de hoogte worden gesteld. "Het heeft een afschrikwekkend effect, verhoogt de veiligheid en beelden zijn ook een goed bewijsmateriaal als er zich feiten voordoen. Maar alle uitbaters aanmanen om camera's te installeren gaan we ook niet doen. De uitbater is er vrij in", luidt het.

Meest gelezen