Prins Filip wordt viersterrengeneraal

Krijgt koning Filip een volgnummer? Wat gebeurt er met de titel van Albert en Paola na 21 juli? Wanneer kunnen we euromunten met de afbeelding van koning Filip verwachten? En hoe zal Filip wetten ondertekenen, met Filip of Philippe? Een overzicht van grote en kleine weetjes over de nakende troonwisseling.

Viersterrengeneraal

Nog voor hij de eed aflegt als zevende koning der Belgen krijgt prins Filip de graad van viersterrengeneraal. Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) bekendgemaakt in het "VTM Nieuws". Als koning wordt hij ook de opperbevelhebber van het leger.

De Crem benadrukte dat dit wel degelijk nog "van deze tijd" is. De minister van Defensie verwijst bijvoorbeeld naar internationale vergaderingen die de koning als staatshoofd bijwoont. Dat gebeurde na 11 september 2001 nog in NAVO-verband. "Dat is op het hoogste niveau, en dat is een niveau waar viersterrengeneraals aanwezig zijn."

Koning Filip of koning Philippe onder een wet?

Volgens enkele Vlaamse en Franstalige kranten zal de nieuwe koning toekomstige wetten alleen met koning Philippe ondertekenen. Bij de huidige koning was er geen probleem, aangezien Albert in het Frans ook Albert is.

Maar Filip heeft altijd twee namen gehad, in Vlaanderen gaat hij officieel door het leven als prins Filip, zo ook op de Nederlandstalige website van het hof, in Wallonië is dat prince Philippe.

Maar de nieuwe koning kan niet de ene wet met Filip en de andere met Philippe bekrachtigen, schrijft Het Laatste Nieuws, een bron binnen het paleis citerend. Zonder een politiek statement te willen maken, heeft hij volgens de bron voor de naam op zijn geboorteakte gekozen: Philippe dus.

De beslissing moet wel nog goedgekeurd worden door de federale regering. Volgens de woordvoerder van de premier is er nog geen definitieve beslissing gevallen.

Astrid en Laurent zijn senator af

Nu hun vader weldra geen koning meer is, verliezen prinses Astrid en prins Laurent hun zetel in de Senaat. Tot nu toe waren ze als meerderjarige kinderen van de koning senator van rechtswege.

"Dat is de prijs voor de promotie van hun broer", zegt grondwetspecialist Paul Van Orshoven van de K.U.Leuven. 

In principe komen de kinderen van Filip en Mathilde in aanmerking om senator van rechtswege te worden, maar zij moeten nog wat geduld oefenen, want ze zijn nog verre van meerderjarig. Maar zelfs dat is nog niet zeker, want zoals bekend wil de regering de Senaat hervormen. Of senatoren van rechtswege ook een plaats in de hervormde senaat zullen krijgen, is vandaag nog niet duidelijk.

BELGA/LALMAND

Postzegel met koning Filip komt eraan

De eerste permanente postzegels met de afbeelding van koning Filip zullen verkrijgbaar zijn eind oktober of begin november. Dat heet Bpost gemeld. Vanaf september is ook een beperkte oplage beschikbaar naar aanleiding van de troonswissel.

De permanente postzegels met koning Filip zullen respectievelijk voor bestemmingen in België, in Europa en in de rest van de wereld 0,67 euro, 1,03 euro en 1,24 euro kosten als ze per tien (voor België) of per vijf gekocht worden (voor het buitenland).

De afbeeldingen van twee postzegels van de speciale uitgifte over de troonsafstand van koning Albert II en de inhuldiging van koning Filip zullen vanaf 21 juli te zien zijn op de website van Bpost. Verzamelaars zullen ze vanaf september kunnen kopen in een speciale verzamelmap voor 9,9 euro.

Koning Filip. Punt.

Prins Filip zal, na zijn eedaflegging, koning Filip heten. Zonder cijfer achter zijn naam. Een "volgnummer" komt er pas als er een tweede koning is met dezelfde naam, zoals Leopold II en Albert II. Ook Boudewijns titel was destijds koning Boudewijn.

"Dit zal koning Filip zijn tot wanneer er ooit, maar dat is niet erg in de nabije toekomst als ik het goed begrepen heb, een nieuwe koning Filip II komt en dan zal deze gemakshalve koning Filip de Eerste genoemd worden, maar voorlopig dus niet", zegt professor publiekrecht Paul Van Orshoven (K.U.Leuven).

2 koningen, 3 koninginnen

"Koning Albert blijft de titel koning dragen", legde Van Orshoven uit in onze extra nieuwsuitzending op Eén. "Maar hij is geen koning meer in de grondwettelijke betekenis, dus hij vult het ambt niet meer in."

Conclusie: ons land heeft vanaf 21 juli twee koningen. "We gaan weer een tijdje met meer dan één koning zitten", zei Van Orshoven. En dat is nog niet alles, er zullen ook drie koninginnen zijn: koningin Mathilde, koningin Paola en koningin Fabiola.

"Koning der Belgen" versus "Koning"

Vanaf 21 juli heeft België twee koningen, maar er is een verschil in de titulatuur, zegt royaltywatcher Jan Van den Berghe in "De ochtend". Filip wordt “koning der Belgen” en Albert wordt “koning”. In tegenstelling tot in Nederland - waar de koningin na de troonsafstand prinses wordt - wordt in ons land het principe gehanteerd van “eens koning, altijd koning”.

Euromunten Filip ten vroegste in 2014

Euromunten met de afbeelding van koning Filip zullen ten vroegste begin 2014 in omloop gebracht worden. Dat zegt de Koninklijke Munt van België. "De bestaande euromunten blijven circuleren, maar geleidelijk zullen ook de nieuwe munten in omloop komen", klinkt het. Waarschijnlijk worden er dit najaar wel al speciale herdenkingsmunten uitgebracht naar aanleiding van de troonsbestijging.

Twee speciale vlaggen

Het bedrijf Wollux lanceert voor 21 juli twee bijzondere vlaggen. Op de eerste vlag zullen zowel koning Albert II als koning Filip prijken. Op de tweede vlag zal alleen de afbeelding van de nieuwe koning staan. Wollux verwacht de komende drie weken 50.000 tot 60.000 vlaggen te moeten leveren.

Eedaflegging voor "verenigde kamers"

Prins Filip zal op 21 juli de eed afleggen voor de verenigde kamers in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, zoals dat heet. De voorzitters van Kamer en Senaat, André Flahaut (PS) en Sabine de Bethune (CD&V), kwamen na de toespraak van de koning langs bij premier Elio Di Rupo (PS) om die eedaflegging voor te bereiden. André Flahaut en Sabine de Bethune zullen die eedaflegging op de dag zelf ook in goede banen moeten leiden.

Nieuwe koning beslist over hofhouding

De volledige hofhouding wordt aangepast aan de wensen van de nieuwe koning. Volgens Jan Van den Berghe wordt Frans Van Daele de nieuwe kabinetschef van de koning. “Een intellectueel zwaargewicht”, klinkt het bij Van den Berghe.

Civiele Lijst voor Filip, dotatie voor Albert

De “koning der Belgen” heeft een Civiele Lijst, een soort werkkapitaal waardoor hij zijn functie als koning kan uitoefenen. De andere leden van de koninklijke familie krijgen een dotatie. Ook koning Albert zal voortaan dus een dotatie krijgen.

Gezocht: nieuwe leider handelsmissies

Het is nog niet duidelijk wie na de troonsbestijging van prins Filip de Belgische handelsmissies zal leiden. Prinses Elisabeth is immers nog maar elf jaar. Mark Van den Wijngaert, kenner van het koningshuis, vermoedt dat die taak in de nabije toekomst overgenomen zal worden door een minister. Nadien zou een van de oudste kinderen van prinses Astrid dat kunnen doen. Daarbij denkt Van den Wijngaert vooral aan de nu 27-jarige prins Amedeo, die bij Deloitte in New York werkt.

Derde troonsafstand dit jaar

De troonsafstand is de derde in de wereld dit jaar. In januari deed de voormalige Nederlandse koningin Beatrix afstand van de troon ten voordele van haar oudste zoon Willem-Alexander.

En nog maar recent, in juni, zette ook de emir van Qatar een stap opzij. Op 25 juni gaf Hamad bin Khalifa al-Thani de macht over aan zijn zoon Tamim bin Hamad al-Thani.

Meest gelezen