Welke gerechten maken deze topchefs voor de koning?

Zondag 21 juli legt prins Filip de eed af als nieuwe koning van België. Ter gelegenheid van die historische dag vroegen we aan vier topchefs welk voor-, hoofd- en nagerecht zij zouden bereiden, mochten ze gevraagd worden te koken voor de nieuwe koning. Peter Goossens, Geert Van Hecke, Sofie Dumont en Roger Van Damme gunden deredactie.be een blik op hun koninklijk menu.


Geert Van Hecke - De karmeliet

"Prins Filip is tot dusver twee keer bij mij te gast geweest", zegt Van Hecke. "De eerste keer was een jaar of 20 geleden en de laatste keer was hij samen met Mathilde. Ik herinner mij hem als iemand die heel graag pasta eet en dan vooral spaghetti. Meteen ook de reden waarom ik dat een plaats heb gegeven in het hoofdgerecht."

Voorgerecht:


Zeetong met grijze garnalen en gefruite mosselen zoals in Oostende, gemarineerde biotomaten


Hoofdgerecht:

Mechelse koekoek in een korst van rozemarijn en parmesan, frianne van spaghetti met boschampignons De boutjes gekonfijt in een gelei van vadouvan met groene groentjes.


Dessert:

Gebrande ravioli, witte perzik, ijs van witbier en gekonfijte citroen.

Sofie Dumont - Les eleveurs

"Truffels, kaviaar, champagne en kreeft liggen voor de hand, daarom dat ik moedwillig kies voor een andere aanpak", zegt Dumont. Die andere aanpak ziet er als volgt uit.

Aperitief:

Belgo cocktail (1 cl Elexir de Roulers, 2 druppels Angostura bitters in coupe champagne, afvullen met Schorpion schuimwijn, volgens de methode traditionelle uit Vliermaal.)

Voorgerecht 1:

Handgepelde Noordzeegarnalen met een gepocheerd hoeve-ei en hazelnootbotercroutons met een crème van bintjes en gebruinde sjalot.
Drank: Rodenbach Vintage 2008

Voorgerecht 2:

Brugse gerookte sprot met doperwtjes, Mechelse bloemkool, Hervekaas en een krokante gandaham met een Luikse siroop.
Drank: Armand'4 Geuze zomer

Hoofdgerecht:

Gebakken kalfsrib met asperges uit Kinrooi en Anna aardappelen met een duxelle van oesterzwam en vleesjus.
Drank: Cabernet dorsa 2010 van het domein Chateau bon baron uit Lustin.

Dessert:

Roomijs van Beerselse mandjeskaas met wepion-aardbeien en een stroop van mandarin Napoleon en kletskoppen van babbelutte en thym.

Sofie Dumont: "En als afsluiter eventueel een kop koffie of thee, maar vooral een frisse pint, zodat de nieuwe koning nog helemaal fit is voor een speech."

Lieven Van Assche

Peter Goossens - Hof van cleve

Voorgerecht:

Gepocheerde zeetong met groene selder, tomaat, mossel, grijze garnaal, champignon en basilicum.
Drank: Weingut Schloss Proschwitz Trocken Goldriesling 2012

  • Waarom dit voorgerecht?

Deze klassieke bereiding met een garnituur genaamd "Ostendaise", daar waar de Koninklijke familie een residentie heeft.

  • Waarom deze wijn?

Van Oostende naar Sachsen, waar het allemaal begon. Sachsen is een van de kleinste Duitse wijngebieden en het meest noordoostelijke. De wijngaarden beginnen pas bij Dresden, op de 51e breedtegraad. We kiezen er voor een zeldzame goldriesling waar er maar een 15-tal hectare van aangeplant zijn. Dit is een wijn met fracties van muskaat en hoge aciditeit.

Hoofdgerecht

Gebraiseerd zenuwstuk van Belgisch ‘Wit-Blauw’, zwarte truffel en eerstelingen.
Drank: Saint-Estèphe - Château Lahaye 2009

  • Waarom dit hoofdgerecht?

Een afleiding van de bekende Belgische "stoverij met frieten", maar dan met het zwarte goud. De frieten worden hier vervangen door de eerste nieuwe aardappelen.

  • Waarom deze wijn?

Een van de oudste domeinen van Saint-Estèphe die een neo-classicerende stijl van deze herkomstbenaming weergeeft. Een Belgisch eigendom dat historisch ook het theater was van de romance van Henri II en Diane de Poitiers.

Dessert:

Vacherin met rode vruchten, yoghurt en ijzerkruid.
Drank: Monbazillac – Château Montdoyen – Ainsi soit-il 2008

  • Waarom dit dessert?

21 juli, pal in de zomer, seizoen van de rode vruchten (braambes, framboos, bosbes,…), gecombineerd met een frisse bereiding onder het vriespunt. IJzerkruid zorgt voor de aromatische toets.

  • Waarom deze wijn?

Mooie elegante expressie van Monbazillac, klassieke assemblage van sémillon en sauvignon opgefleurd met wat muscadelle. De naam van de cuvée is een kleine knipoog naar het goed verlopen van zijn toekomstig koningschap.

Roger Van Damme - Het gebaar

Het slotwoord is voor Roger Van Damme. Op zijn eigen vraag legt hij zich uitsluitend toe op het nagerecht. "Het is niet eenvoudig om voor iemand die ik persoonlijk niet ken, een dessert te maken", zegt Van Damme. "De smaak is natuurlijk erg belangrijk bij een dessert, maar ik vind het ook belangrijk dat het verschillende texturen bevat. Mijn ideale dessert bevat bijvoorbeeld zowel krokant als mousse, saus en eventueel ijs.

Als keuze voor het nagerecht aan de nieuwe koning, gaat hij voor zijn favoriete dessert:

Basilicumijs, daarbij een espuma van vlierbessenbloesem, een lekker stuk amandelcake, gekarameliseerde appels en gebakken bladerdeeg. Hierbij een crème van karamel, een crème van vanille en een krokant van nougat.

Volgens Roger Van Damme is dit een zeer lekker dessert. "Een tikje speciaal met gekende smaken. Het is feestelijk en herkenbaar voor iedereen."

Meest gelezen