"Beter borstkankeronderzoek kan 45 miljoen besparen"

Er wordt bij het borstkankeronderzoek te vaak gekozen voor een dure diagnostische mammografie in plaats van een preventieve screening. Dat heeft Brussels Parlementslid Elke Roex (SP.A, foto) aangeklaagd in "Terzake". De ziekteverzekering zou per 2 jaar 45,5 miljoen euro kunnen besparen, luidt het.

Vrouwen tussen 50 en 69 jaar die niet in de risicogroep zitten, kunnen om de 2 jaar een gratis preventieve screeningsmammografie krijgen. Voor wie meer risico loopt, is er de diagnostische mammografie. Zo'n diagnostisch onderzoek omvat röntgenfoto's en een echografie.

Uit een test van "Terzake" blijkt dat vrouwen ook zonder symptomen of voorgeschiedenis toch vaak worden doorgestuurd van een basisscreening naar een uitgebreid diagnostisch onderzoek. Dat is een stuk duurder. De arts houdt er dus meer aan over. Maar ook voor de ziekteverzekering zijn de kosten natuurlijk hoger. De patiënt zelf betaalt nog 15 euro, terwijl ze voor een screening niets zou moeten betalen.

"Veel vrouwen kennen het screeningsprogramma niet. En vaak worden ze zelfs met de screeningsbrief doorverwezen naar een diagnostisch onderzoek", zegt Roex, die zelf borstkanker heeft gehad. Ze pleit ervoor om de erkenning af te nemen van screeningseenheden (artsen dus, red.) die erkend zijn, maar systematisch geen screenings afnemen.

"Men zou veel meer de eenheden financieel moeten belonen die zich engageren in het screeningsprogramma. Eerder dan diegenen die systematisch dat diagnostische onderzoek blijven doen", zegt Roex. Er is ook een communautair tintje aan het verhaal, want vooral in Wallonië (8 procent) en Brussel (11 procent) ligt de deelname aan het screeningsprogramma laag. In Vlaanderen ligt het cijfer rond de 40 procent.

Door het probleem aan te pakken zou men voor gans België 45,5 miljoen euro per 2 jaar kunnen besparen, zegt Erik Van Limbergen, oncoloog bij het Centrum voor Borstkankeropsporing. "Dat is een mooie som waar men heel veel nuttige dingen mee kan doen."

Meest gelezen