Gent en Antwerpen zien aantallen Bulgaren en Roemenen stijgen

Tijdens de eerste drie weken van januari hebben 99 Bulgaren en 13 Roemenen een procedure van langverblijf opgestart bij het loket Migratie van de stad Gent. In dezelfde periode vorig jaar waren dat 41 Bulgaren en 3 Roemenen. Sinds 1 januari 2014 mogen Roemenen en Bulgaren gebruikmaken van het vrij verkeer van werknemers binnen de Europese Unie. Ook Antwerpen tekent een toename van Bulgaren en Roemenen op.

De Gentse schepen Sofie Bracke (Open VLD), onder meer bevoegd voor Bevolking, merkt op dat het nog niet duidelijk is of het om Unieburgers gaat die nieuw zijn in de stad of om burgers die al in Gent verbleven in een ander statuut. Die nuance wordt pas over drie tot vier maanden duidelijk. Van een "stormloop" wil ze nog niet spreken, maar ze zal de cijfers verder monitoren om de werkelijke impact van het openstellen van de Belgische arbeidsmarkt op de migratie vast te stellen.

Opvallend is wel de verschuiving van het soort statuten waarin Bulgaren zich in januari lieten registreren, 39% als werknemer (23% in januari 2013), 35% als werkzoekende (kan pas sinds 1 januari door gewijzigde wetgeving), 21% via gezinshereniging (44% in 2013) en amper 5% als zelfstandige (33% in 2013).

"De cijfers tonen duidelijk aan dat het openstellen van de arbeidsmarkt een grote invloed heeft op het statuut dat mensen kiezen", besluit Sofie Bracke. "Waar vorig jaar in januari maar 23% koos voor het statuut van werknemer, kiest nu driekwart voor het statuut van werknemer/werkzoekende. Bracke merkt wel op dat het voor velen geen evidente zaak zal zijn om als werkzoekende een lang verblijfsrecht te krijgen, gezien de huidige toestand van de Gentse arbeidsmarkt.

Bulgaren die zich via het statuut van werkzoekende aanmelden, moeten binnen een redelijke termijn kunnen aantonen dat ze een reële kans hebben op werk. Het is de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) die de dossiers controleert en beoordeelt. Bulgaren die zich als werknemer inschrijven, moeten binnen de drie maanden een arbeidscontract voorleggen aan DVZ, die hun situatie vijf jaar blijft controleren.

"Een stijging van 30%"

Ook in Antwerpen is het aantal Bulgaren en Roemenen toegenomen, weet De Standaard. "Het gaat om een stijging van 30%", laat schepen van Sociale Zaken Liesbeth Homans (N-VA) weten.

In Antwerpen hebben zich de eerste 3 weken van dit jaar 56 Bulgaren en 51 Roemenen gemeld. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode respectievelijk 42 en 40.

Meest gelezen