Belg en vriend in Oeganda vrijgelaten op borgtocht

In Kampala in Oeganda is in de nacht van zondag op maandag een Belg thuis opgepakt op beschuldiging van "homoseksuele handelingen". Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken aan onze redactie bevestigd. De man en zijn vriend zijn vanmiddag vrijgelaten op borgtocht.

Het bericht van de arrestatie van de Belg stond onder meer te lezen op de Oegandese nieuwssite Chimpreports. In weinig neutrale bewoordingen beschrijft de site hoe de "verdachte homoseksuele Belg" in een politiestation in Kampala wordt vastgehouden op beschuldiging van "deelname aan seksuele daden die tegen de natuurlijke orde indruisen".

Volgens een Oegandese televisiezender klopten politieagenten zondagavond bij hem thuis aan nadat omwonenden hen hadden getipt. Ze troffen er de Belg in het gezelschap van een Keniaanse vriend. De twee zouden "schaarsgekleed" zijn geweest. Aan diezelfde zender verklaart de Belg dat ze beiden gekleed gingen op het moment van de inval. Op de Oegandese televisie ontkent hij de aanklacht alvast in alle toonaarden.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de Belg is gearresteerd. Ook de Keniaan is opgepakt. "Dat gebeurde zondagavond bij hem thuis", zegt woordvoerder Vandeweyer. "Zoals gebruikelijk bij dit soort incidenten, heeft de politie onze ambassade niet op de hoogte gebracht. We hebben daarom zelf contact opgenomen met de advocaat van de man en met de politie."

Vanmiddag bevestigde Buitenlandse Zaken dat de man en zijn Keniaanse vriend op borgtocht zijn vrijgelaten. "Gezien de wetgeving in Oeganda is de kans groot dat hij verder zal worden vervolgd. Omdat de feiten waarvoor hij wordt aangeklaagd, in België helemaal niet strafbaar zijn, spreekt het voor zich dat we deze zaak van nabij zullen opvolgen."

Een volstrekt taboe

Homoseksualiteit is volstrekt taboe in Oeganda. In december keurde het parlement nog met grote meerderheid een strenge antihomowet goed. Die maakt het strafbaar om over homoseksualiteit te praten zonder het te veroordelen. Holebi's die de antihomowet "herhaaldelijk" overtreden, riskeren levenslang. Ook homo's die seks hebben met minderjarigen van hetzelfde geslacht of met mensen die het hiv-virus dragen, riskeren levenslang. President Yoweri Museveni weigert vooralsnog wel de wet te ondertekenen.

De grootste slachtoffers van de homofobe wetten zijn de Oegandezen zelf, zegt Cavaria, de Vlaamse en Brusselse koepel van holebi- en transgenderverenigingen. "Oeganda is een van de ergste landen, maar niet het enige Afrikaanse land waar homofobe wetgeving wordt geïntroduceerd", zegt communicatiemedewerker Jeroen Borghs. Cavaria raadt holebi's aan voorzichtig te zijn. "In dit geval woonde de Belg in Oeganda, misschien is men milder voor toeristen", zegt Borghs.

De afgelopen jaren komen alsmaar meer asielzoekers naar ons land omwille van hun seksuele geaardheid. Dat blijkt uit cijfers van het Commissariaat-Generaal van de Vluchtelingen. In 2007 waren het er 188, in 2012 was dat al opgelopen tot 1059, of zes keer meer. Ongeveer een vijfde van die asielzoekers krijgt uiteindelijk ook de status van vluchteling.

Het allergrootste deel van hen komt uit Afrikaanse landen beneden de Sahara. Van de 25 Oegandezen die vorig jaar in België asiel zochten, deed de helft dat omdat ze in hun eigen land vervolgd werden omwille van hun seksuele geaardheid.

AP2010

Meest gelezen