Wetsvoorstel erkent klinisch psychologen

De plenaire Kamer heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen als gezondheidsberoepen erkent en dat een wettelijk kader voorziet voor de uitoefening van de psychotherapie. N-VA en Vlaams Belang onthielden zich bij de stemming
AMELIE-BENOIST / BSIP

"De erkenning van de geestelijke gezondheidsberoepen was een absolute noodzaak", legt Nathalie Muylle (CD&V) uit. "Met een zelfmoordpercentage van bijna 19 per 100.000 inwoners scoort België boven het wereldgemiddelde. Uit cijfers van het RIZIV blijkt tevens dat er in 2012 in ons land bijna 283 miljoen antidepressiva werden genomen. We schrijven te veel geneesmiddelen voor en behandelen nog veel te weinig. Psychologische bijstand zit in de lift, en we willen dan ook de nodige kwaliteitsgaranties aanbieden".

Met de stemming wordt de erkenning van de geestelijke gezondheidsberoepen wettelijk verankerd. Daardoor komt er een kwaliteitsgarantie voor de patiënt en wordt de beroepsbeoefenaar maatschappelijk erkend en wettelijk beschermd. Meteen komt er ook een einde aan de mogelijkheid dat iedereen zich psychotherapeut kan noemen.

Klinisch psychologen en orthopedagogen worden autonome zorgverstrekkers, naast artsen, verpleegkundigen en kinesitherapeuten, die gebonden zullen zijn aan het beroepsgeheim en wachtdiensten kunnen organiseren, aldus nog Muylle.

Daarnaast komt er een erkenning voor psychotherapeuten. Zij krijgen een machtiging om hun werk uit te voeren zolang ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten ze nu na hun bachelordiploma minstens een voortgezette opleiding volgen van vier jaar.

Ten slotte wordt er een Hoge Raad voor Geestelijke Gezondheid opgericht waarin alle betrokkenen uit de sector de bevoegde ministers kunnen adviseren over het geestelijk gezondheidsbeleid in ons land.

Meest gelezen