Iedereen kan voortaan aan natuurbeheer doen

Iedereen die zijn handen uit de mouwen wil steken voor een duurzame natuur, zal daarvoor van de overheid de nodige steun krijgen. Dat is één van de vernieuwingen in het Natuurdecreet dat de Vlaamse regering vandaag op voorstel van minister Joke Schauvliege (CD&V) heeft goedgekeurd. Het decreet moet vooral de bestaande complexe regelgeving rond natuurbeheer vereenvoudigen en moet leiden tot een resultaatgerichte en uniforme financiering.

De voorbije decennia is de regelgeving over bos en natuur bijzonder complex geworden. Er werd een onderscheid gemaakt tussen bos en andere natuur, tussen types eigenaars en tussen uiteenlopende subsidiëringen.

Zo bestonden er tot nog toe verschillende beheerplantypes (bosbeheerplan, natuurbeheerplan, park- en groenbeheerplan,...) met daarbij verschillende financieringssystemen.

Die complexiteit moet nu verdwijnen. Er komt één beheerplan en een open en uniform financieringssysteem voor iedereen die wil bijdragen tot een betere natuur.

Er zijn vier ecologische ambitieniveaus, gaande van het basisbehoud van natuur en bos, tot het topniveau (reservaten). Naargelang de ambities in het beheerplan hoger liggen, worden de inspanningen ook forser beloond.

Minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege: "Met deze hervorming doet Vlaanderen een beroep op iedereen die zich wil inzetten voor duurzame natuur". "Privépersoon, terreinbeherende natuurvereniging of overheid, iedereen zal op gelijke wijze ondersteund worden volgens de ambitie van het ingediende geïntegreerde beheerplan".

"Kar wordt voor het paard gespannen"

Natuurpunt steunt de uitgangspunten van het nieuwe decreet, maar vraagt een aantal bijsturingen. "We stellen vast dat de kar voor het paard wordt gespannen", reageert Wim Van Gils, diensthoofd Beleid (Natuurpunt). "De instandhoudingsdoelstellingen, die waren beloofd in het regeerakkoord en die drie jaar geleden al hadden moeten opgeleverd worden aan de Europese Commissie, zijn er nog altijd niet."

Natuurpunt zegt dat daarom zowel natuurbeheerders als (landbouw)bedrijven in een juridisch vacuüm zitten. "De toegenomen aandacht voor de Europese gebieden mag niet ten koste te gaan van de bedreigde soorten en vegetaties die niet op een Europese lijst staan", zegt Van Gils. "Natuur dicht bij de mensen riskeert uit de boot te vallen: stads- en speelbossen, natuur om in uit te waaien, om tot rust te komen, om van te genieten. Voor Natuurpunt blijft ook deze natuur belangrijk".

Natuurpunt, de grootste terreinbeherende vereniging van Vlaanderen, vreest dat het decreet en de (ontwerp)uitvoeringsbesluiten een toenmende bureaucratisering en procedures met zich meebrengen. De vereniging vraagt een focus op de doelstellingen en wil naar Nederlands model werken met gecertificeerde beheerders.

Dat de overheid hoge eisen stelt aan natuurbeheerders vindt Natuurpunt terecht. "Wij vragen echter dat datzelfde ambitieniveau inzake natuurkwaliteit wordt opgelegd aan de overheid, in casu het Agentschap voor Natuur en Bos, want dat is nu niet het geval. En ook gemeenten, provincies, waterbeheerders ... zullen mee moeten werken. We hebben een lange traditie van samenwerking met hen en willen die graag verderzetten en uitbreiden - daarom moet duidelijk zijn waar de verantwoordelijkheid ligt en wie betaalt."

Meest gelezen