"Meer kansen op de arbeidsmarkt voor wie knapper en netter oogt"

Aantrekkelijkheid en zorgvuldigheid zijn belangrijke en bepalende factoren voor de aanwervingskansen van sollicitanten. Dat toont een experiment aan de Universiteit Gent aan. Ook emotionele stabiliteit is een niet te onderschatten factor die in overweging wordt genomen op de arbeidsmarkt.

Dr. Stijn Baert en masterstudente Lynn Decuypere voerden een laboratoriumexperiment uit waarin 159 deelnemers in de rol van werkgever moesten kruipen. Er werd hen gevraagd om aanwervingsbeslissingen te nemen over 22 fictieve jobkandidaten, enkel op basis van een foto. Doel van het experiment was om te onderzoeken in welke mate schoonheid en iemands persoonlijkheid doorwegen op de kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Persoonlijkheid werd in het experiment gemeten op basis van de zogenaamde "big five" persoonlijkheidsdimensies: inschikkelijkheid, zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit, openheid voor ervaringen en ideeën en extraversie.

"Uit ons onderzoek blijkt dat vooral iemands aantrekkelijkheid en ingeschatte zorgvuldigheid een belangrijke rol spelen op de arbeidsmarkt", vertelt Stijn Baert. "Een kandidaat die beduidend aantrekkelijker of zorgvuldiger wordt bevonden dan gemiddeld heeft ook beduidend meer kans om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek." Het belang van iemands emotionele stabiliteit is dan weer ongeveer half zo groot. De kenmerken extraversie en openheid hebben ook een positieve impact op iemands kansen bij een jobgesprek, maar in mindere mate. Iemands inschikkelijkheid speelt geen enkele rol.

Verschillen en verklaringen

Mannelijke en vrouwelijke deelnemers aan het experiment beoordeelden potentiële jobkandidaten niet helemaal op dezelfde manier. Zo valt het op dat het persoonlijkheidskenmerk "openheid voor ervaringen en ideeën" wordt gewaardeerd door vrouwen, maar geen significant effect heeft op de beslissing van mannen om een kandidaat uit te nodigen. Verder blijkt dat "zorgvuldigheid" ook minder een rol speelt voor aantrekkelijke kandidaten, die uit hun schoonheid dus een groot voordeel putten.

De wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp heeft voor deze resultaten een productiviteitsgerelateerde verklaring: knappere werknemers hebben gemiddeld meer zelfvertrouwen, wat hun productiviteit ten goede zou komen. Een andere mogelijkheid is dat er simpelweg sprake is van een ongelijke behandeling op basis van aantrekkelijkheid en persoonlijkheid, zelfs wanneer dit de productiviteit van een kandidaat niet beïnvloedt.

Meest gelezen