EU tikt België op de vingers over fijn stof

De Europese Commissie heeft België donderdag een laatste waarschuwing gegeven over de uitstoot van fijn stof. De Commissie is van mening dat België al jarenlang onvoldoende inspanningen levert om de vervuiling te beperken en vraagt dringende maatregelen. Als die er niet komen, wordt ons land doorverwezen naar het Europees Hof. Dat kan zware boetes opleggen.
Fijn stof is afkomstig van de industrie, het tranport en de landbouw.

België had volgens de Europese regelgeving al sinds 2005 maatregelen moeten nemen om de bevolking te beschermen tegen fijn stof. In Brussel, Luik, Vlaanderen, en in het bijzonder de Gentse en Antwerpse havengebieden, worden burgers sindsdien blootgesteld aan ongezonde PM10-waarden, zo stelt de Commissie.

De Commissie tikte België al eerder op de vingers. Drie jaar geleden werd ons land al eens voor het Europees Hof van Justitie gedaagd en in november 2012 volgde een nieuwe aanmaningsbrief. De Commissie eist nu "snelle, vooruitziende en doeltreffende" stappen om ervoor te zorgen dat de periode waarin de Europese normen worden overtreden zo kort mogelijk wordt gehouden.

Volgens de Bond Beter Leefmilieu bewijst de Europese procedure dat de Belgische actieplannen tegen fijn stof niet volstaan. De plannen bevatten volgens de organisatie te weinig maatregelen gericht op uitlaatgassen. Maatregelen als het beperken van de snelheid op smogdagen hebben enkel een tijdelijk effect, zo zegt de BBL.

De BBL vraagt van de federale en regionale overheden een gezamenlijk actieplan met structurele maatregelen en dringt er ook op aan dat wordt afgezien van projecten die fijn stof in de hand werken, zoals de Oosterweelverbinding, een bredere Brusselse Ring of nieuwe shoppingcentra.

Fijn stof is afkomstig van de uitstoot door de industrie, het verkeer, de verwarming van woningen en de landbouw. Het kan astma, cardiovasculaire problemen, longkanker en vroegtijdige sterfte veroorzaken. Heel wat lidstaten kampen al jaren met grote moeilijkheden om de Europese normen over fijn stof te respecteren.

Meest gelezen