Kwart miljoen Vlamingen buiten bereik spoedhulp

Voor een kwart miljoen Vlamingen is het niet gegarandeerd dat een ambulance of een team met een spoedverpleegkundige binnen het kwartier ter plaatse is. En er is ook geen ziekenhuis in de buurt. Dat schrijft De Standaard. De Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen kwam tot die conclusie nadat hij de situatie voor heel het land in kaart had gebracht.

In Vlaanderen zijn de gebieden rond Diksmuide, Aalter-Beernem, Assenede-Zelzate, Beveren, Heist-op-den-Berg, Aarschot, Leopoldsburg en Lanaken het meest kwetsbaar, volgens de werkgroep die de situatie onderzocht. In totaal wonen er in die gebieden zo'n 250.000 mensen.

Concreet betekent dat dat de medische teams bij een noodoproep in minder dan 90 procent van de gevallen binnen het kwartier bij de patiënt geraken. Dat is niet zonder risico, want ideaal is dat iemand die er erg aan toe is, binnen de acht tot tien minuten geholpen wordt door een medische professional, en een kwartier is nog net aanvaardbaar.

De Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen vraagt voor de gebieden met een slechte dekking aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) om de werking van spoedverpleegkundigen, de zogenoemde prehospitaal interventieteams, te versterken. Een dergelijk PIT bestaat uit een ambulancier en een gespecialiseerde verpleegkundige, die ondersteund wordt via de radio door een urgentiearts.

Het ligt niet voor de hand om nieuwe mobiele teams op te richten die geleid worden door spoedartsen, de medische urgentiegroepen of mugs, omdat ons land met een nijpend tekort aan urgentieartsen kampt. Een mug bestaat uit een spoedarts en een gespecialiseerde verpleegkundige.

Toch wil Zorgnet Vlaanderen de studie aangrijpen om waar nodig verbeteringen door te voeren. "Ook mobiliteit vormt vaak een probleem", zegt woordvoerder Peter Degadt. "Ziekenwagens kunnen zich in het verkeer vastrijden. Deze studie heeft zogenoemde bottlenecks blootgelegd. Nu moeten we bekijken van waaruit we de dichtst bijzijnde hulp kunnen sturen."

Meest gelezen