Daar zijn de eerste vlinders al

Samen met de eerste lentetemperaturen lopen ook de eerste waarnemingen binnen van rondfladderende dagvlinders en andere insecten. Het risico bestaat dat ze nog te weinig voedsel vinden.

De laatste dagen worden er al tal van dagvlinders gemeld, vooral citroenvlinder, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en kleine vos. "Dat zijn niet toevallig vier soorten die als volwassen vlinder de winter doorbrengen", zegt Ruben Meert (Insectenwerkgroep Voelspriet). "Zodra de temperaturen hoog genoeg worden, ontwaken ze om zich tegoed te doen aan de zon, en aan de nectar van ontluikende voorjaarsbloeiers. Dat is elk jaar zo, en dit jaar nog wat vroeger dan anders."

Jens D'Haeseleer van Natuurpunt wijst erop dat insecten verschillende weken vroeger zijn dan vorig jaar, maar toen hadden we af te rekenen met een late winter. "Ten opzichte van een gemiddelde winter zijn ze anderhalve week tot twee weken vroeger." Bij hommels starten koninginnen nesten op, honingbijen vlogen bijna de hele winter.

Terwijl voor dieren de temperatuur een "trigger" is om te ontwaken, wachten planten de daglengte en het aantal lichturen af. "Dat kan een mismatch opleveren. Insecten die snel reageren op warme dagen stuiten op onvoldoende voedsel", verduidelijkt Jens D'Haeseleer. "Zo zijn er wilgenspecialisten onder de bijen actief, terwijl wilgen nog niet bloeien."

D'Haeseleer merkt voorts op dat er nog steeds een navorstperiode kan opduiken en wijst erop dat een koude winter ook een functie heeft voor de gezondheid van dieren en planten. "Sommige bacteriën en schimmels overleven niet bij koude temperaturen, waardoor dieren en planten veel gezonder het voorjaar in komen."

Meest gelezen