"Oplossing voor terugbetaling remgeld chronisch zieken in de maak"

Patiënten die voor de behandeling van hun chronische ziekte in het ziekenhuis terecht kunnen, zullen het remgeld hiervoor niet langer terugtrekken. De zorg die ze daar krijgen, zal worden bestempeld als "ambulante zorg". Daar zal de ziekteverzekering niet langer in tussenbeide komen. Op die manier kan 10 miljoen euro worden bespaard. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil deze aanpassing om misbruik tegen te gaan, maar volgens haar is er "absoluut geen sprake van besparingen op de kap van chronisch zieken".

In de nieuwe regeling zou een tussentijdse behandeling in het ziekenhuis worden gekwalificeerd als "ambulante zorg". Die behandeling is dan niet langer een hospitalisatie waar de aanvullende hospitalisatieverzekering in tussenbeide komt. Hierdoor kan de ziekteverzekering 10 miljoen euro besparen. Nadeel is wel dat het remgeld dan ook niet meer wordt gedekt. Volgens de medische website Mediquality.net kan dat voor patiënten een nettoverschil van honderden euro's per jaar uitmaken. Onder anderen pijn- en reumapatiënten, die geregeld naar het ziekenhuis moeten voor een korte behandeling, zouden deze extra kosten voelen.

Ziekenfondsen de boosdoener?

Volgens Marc Moens van het artsensyndicaat BVAS treft bevoegd minister Onkelinx geen schuld. "Zij heeft altijd zorg gedragen voor chronisch zieken", zegt hij. Moens wijst naar de ziekenfondsen, "die de overgrote meerderheid van de aanvullende hospitalisatieverzekeringen aanbieden. Zij hebben zelf over de nieuwe regels overlegd met de ziekenhuizen. Ofwel hebben ze de neveneffecten toen niet gezien, en zijn ze onbekwaam. Ofwel hebben ze ze wel gezien, steken ze zelf miljoenen op zak, en zijn ze simpelweg bedrieglijk."

De ziekenfondsen pikken deze beschuldiging niet. "De heer Moens wil zich profileren, want in juni zijn er artsenverkiezingen", reageert CM-voorzitter Marc Justaert. "De privésector is de grootste aanbieder van hospitalisatieverzekeringen, niet wij." Justaert erkent wel het kwalijke neveneffect van de nieuwe regeling, maar hij verwacht dat daarvoor nog een redelijke oplossing uit de bus komt.

"Oplossing in de maak, want zieken mogen niet de dupe zijn"

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) zegt dat er een oplossing in de maak is voor de chronisch zieken die het remgeld voor hun behandelingen niet meer terugbetaald krijgen. Volgens Onkelinx is er dus helemaal geen sprake van een besparing op kap van de betrokken patiënten. Chronisch zieken zullen niet moeten bijbetalen, ook niet voor de ziekenhuisfacturen die ze nu al hebben ontvangen.

Onkelinx benadrukt dat er aan de terugbetaling door de (verplichte) ziekteverzekering niets verandert. Het zijn de bijkomende, niet-verplichte hospitalisatieverzekeringen die de herhaaldelijke ziekenhuisbehandelingen niet meer als daghospitalisatie beschouwen en dus het remgeld en de eventuele supplementen niet meer zullen terugbetalen.

Alle betrokken partijen hebben intussen laten weten dat er een oplossing komt, zodat de hospitalisatieverzekering opnieuw kan tussenbeide komen. "De voorgestelde oplossing zal op 10 maart formeel goedgekeurd worden en met terugwerkende kracht gelden van 1 januari 2014", luidt het.

Onkelinx kondigde ook aan dat ze volgende week vrijdag de maximumfactuur voor chronisch zieken met honderd euro wil verlagen tot 350 euro. De minister vroeg zich ook nog af "wie er de jongste tijd belang bij heeft om foutieve en leugenachtige informatie te verspreiden die de patiënten onnodig ongerust maakt".

Meest gelezen