Nieuw tekort zorgsector dreigt vanaf 2020

Er dreigt alweer een tekort aan personeel in de zorgsector. Het aantal studenten zorg- en verpleegkunde is de laatste tien jaar dan wel verdubbeld, toch dreigt vanaf 2020 een nieuw tekort doordat de babyboomers massaal met pensioen zullen gaan. De vergrijzing, zo blijkt, werkt immers in twee richtingen.

Eerst het goede nieuws. De voorbije jaren kozen steeds meer jongeren voor een carrière in de zorgsector. Elk jaar studeren er zo'n 20.000 af. Een resultaat dat mogelijk te wijten is aan de crisis, stelt zorgambassadeur Lon Holtzer in "De ochtend" op Radio1.

"In economisch moeilijke tijden kiezen mensen sneller voor een baan in de zorg omdat ze weten dat de werkgelegenheid er groot is." Volgens Holtzer is het tekort aan zorgkundigen op dit ogenblik dan ook zo goed als weggewerkt.

Toch dreigt er al een nieuw tekort. Uit een studie van de KU Leuven blijkt dat de sector de komende vijf jaar nood heeft aan elf procent extra verpleegkundigen. Er is vooral nood aan zorgkundigen die georiënteerd zijn op ouderenzorg, stelt professor Jozef Pacolet van de KUL.

Maar de vergrijzing werkt in twee richtingen. Er is niet alleen een toename in het aantal zorgbehoevende ouderen. Ook het personeel in de zorgsector wordt ouder. "Nu al vervangen twee derde van de instromers mensen die met pensioen gaan. We moeten dus blijven aanwerven", aldus Pacolet.

De onderzoekers roepen de scholen ook op om hun opleidingen anders te oriënteren, met meer aandacht voor ouderenzorg. Want de vraag daarnaar zal de volgende jaren alleen maar toenemen, terwijl bijvoorbeeld die naar vroedkundigen of kinderverzorgers stabiel blijft.

Bij de studenten verpleegkunde is 1 op de 3 vandaag ouder dan 25 jaar. Meer nog, die oudere, zij-instromers kiezen vaak voor ouderenzorg als specialisatie. "Veel mensen maken een carrière-switch omdat ze behoefte hebben aan zinvol werk", stelt Holtzer.

ASTIER / BSIP

Meest gelezen