Prins Laurent in kunstmatige coma gehouden

Prins Laurent wordt in een kunstmatig coma gehouden nadat hij enkele dagen geleden in het ziekenhuis was opgenomen met een longontsteking. Dat heeft de woordvoerder van het Paleis bevestigd aan onze redactie. Hij wordt in een coma gehouden "om de behandeling te optimaliseren". Zijn toestand is stabiel en niet alarmerend, luidt het.
DPA/Reporters

Koning Filip is gisteravond bij hem op bezoek geweest, koningin Mathilde vanmorgen. Het Paleis benadrukt voorts dat het om een privézaak gaat en vraagt om respect voor de privacy van de prins en zijn familie.

Over de oorzaak van de opname van Laurent in het universitaire ziekenhuis Sint-Lucas in Brussel vorige week was tot nog toe niet gecommuniceerd door het Paleis. Het gaat dus om een longontsteking.

Alleen in de meest ernstige gevallen worden patiënten met een longontsteking kunstmatig in een coma gebracht. "Zo'n kunstmatige coma wordt meestal toegepast om toe te laten dat de patiënt kunstmatig beademd wordt", zegt longarts Pascal Van Bleyenbergh van het UZ Leuven.

"Kunstmatige beademing is nodig omdat de longontsteking die ze hebben, zo ernstig is dat ze niet meer kunnen instaan om voldoende zuurstof op te nemen via hun longen", klinkt het nog. Meestal kan de behandeling na een paar dagen worden stopgezet.

Gisteren hadden verschillende media al bericht dat de 50-jarige prins naar de afdeling intensieve zorg was overgebracht. Het Paleis wilde dat toen niet bevestigen.

Wat is een kunstmatig coma?

Bij een coma is er sprake van een sterk verminderd bewustzijn. In het geval van een natuurlijk coma is die toestand spontaan opgetreden, bijvoorbeeld door hersenbeschadiging. Een kunstmatig coma wordt doelbewust tot stand gebracht met behulp van slaapmiddelen en pijnstillers. Doordat de patiënt in die toestand geen ademhalingsreflex meer heeft, wordt hij altijd beademd.

Meestal wordt iemand in een kunstmatig coma gebracht omdat het lichaam van de patiënt veel meer zuurstof nodig heeft dan normaal, bijvoorbeeld als gevolg van een zware operatie, een infectie of een ernstig ongeval. Een slapende patiënt verbruikt namelijk veel minder zuurstof. Soms moet iemand worden beademd omdat hij zelf niet genoeg zuurstof kan opnemen, bijvoorbeeld bij een zware longontsteking. Ook dan wordt hij in een kunstmatig coma gebracht.

(Bron: UZ Antwerpen)

Meest gelezen