"Vlaanderen in actie tegen voedselverlies"

In Vlaanderen wordt jaarlijks 120.000 ton voedsel verspild. Per gezin wordt jaarlijks voor 300 euro weggegooid. Om die trend tegen te gaan, stelde de Vlaamse regering vandaag de engagementsverklaring "Vlaanderen in Actie: Samen tegen Voedselverlies" voor. Een zogenaamde "ketenroadmap" moet het engagement omzetten in concrete acties.
2012 AP

De engagementsverklaring is een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse regering, de Boerenbond, Fevia Vlaanderen, Comeos Vlaanderen, Unie Belgische Catering, Horeca Vlaanderen en het Onderzoeks- en informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO).

Preventie van voedselverlies is de prioriteit, benadrukt minister-president Kris Peeters. Wanneer voedselverlies toch optreedt, kan die vaak toch nog nuttig ingezet worden als veevoeder, als materiaal, of voor de opwekking van energie.

“Vlaanderen vertrekt vanuit een ketenperspectief", legt Peeters uit. "Door een samenwerking tussen de verschillende schakels van de voedselketen, willen we de opportuniteiten van de preventie van voedselverliezen op economisch, sociaal en milieuvlak verzilveren. We willen samen aan de slag om verliezen om te zetten in winsten."

“Ik wil alle bedrijven en organisaties uit de keten, alsook alle maatschappelijke stakeholders oproepen om samen met ons deze uitdaging aan te gaan. We willen in Vlaanderen een brede maatschappelijke coalitie op de been brengen om voedselverliezen te reduceren”, aldus Peeters.

Brood, groenten en fruit

Hoewel een op de acht mensen in de wereld honger lijdt, gaat naar schatting een derde van al het geproduceerde voedsel verloren. Ook in Vlaanderen gooit elke persoon per jaar gemiddeld tussen de 13 en de 23 kg bruikbaar voedsel weg. Een gezin van vier gooit zo elk jaar meer dan 300 euro in de vuilnisbak.

Vooral brood, groenten en fruit belanden worden weggegooid. We gooien ook jaarlijks ruim 10.000 ton ongeopende verpakkingen met voedsel weg, een vijfde daarvan is nog geschikt voor consumptie.

De Europese Commissie werkt momenteel aan een mededeling over duurzaam voedsel, waarin de preventie van voedselverlies een belangrijke rol speelt. Morgen organiseren middenveldorganisaties in Brussel een evenement waarbij ze 5.000 burgers een gratis lunch aanbieden, gemaakt van producten die anders verloren zouden gaan.

Meest gelezen