"Geen totale ommezwaai maar een zeer belangrijke stap"

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) erkent dat hij er niet in geslaagd is om meer kinderen met een handicap in het gewone onderwijs te krijgen. Pascal Smet reageert op de klacht van 2 Vlaamse organisaties die streven naar inclusief onderwijs.

"Het is belangrijk dat ook kinderen met een beperking alle onderwijskansen krijgen", stelt Smet. "In de jaren '70 heeft men in Vlaanderen daarom gekozen om het buitengewoon onderwijs uit te bouwen voor kinderen met een beperking. Na 15 jaar discussie zijn we er nu in geslaagd een belangrijk decreet te stemmen dat duidelijk de deur naar inclusief onderwijs opent, zonder dat dit zou betekenen dat we geen buitengewoon onderwijs meer nodig zouden hebben".

Smet wijst daarnaast op de verbetenheid waarmee het debat is gevoerd en waarom de Vlaamse regering voor een "realistische middenweg" koos. "We hebben hiervoor een realistische middenweg bewandeld tussen zij die vinden dat het niet ver genoeg gaat en zij die vinden dat het veel te ver gaat. Dit decreet is geen totale ommezwaai maar een zeer belangrijke eerste stap. Redelijkheid, haalbaarheid en geleidelijkheid met voldoende ruimte voor ondersteuning en bijsturing waren sleutelwoorden bij de totstandkoming", aldus Smet.

Vrijdag diende MDAC (medical disability advocacy center) op vraag van GRIP (Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap) een "collectieve klacht" in tegen België bij het Europese Comité voor Sociale Rechten voor het gebrekkig inclusief onderwijs in Vlaanderen. Het kan zes maanden duren eer de klacht ontvankelijk wordt verklaard of niet.

Meest gelezen