Elektriciteitsproductie zonnepanelen steeg 66 procent in eerste kwartaal

De lokale elektriciteitsproductie opgewekt door zonnepanelen bij particulieren en kmo's is in de eerste drie maanden van het jaar met 66 procent gestegen tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Synergrid, de federatie van netbeheerders van elektriciteit en aardgas. Het aardgasverbruik ligt op het laagste niveau in vijf jaar tijd.

De stroomproductie van zonnepanelen bij particulieren en kmo's steeg 66 procent tot 472 GWh. De reden ligt voor de hand: er was meer zonneschijn, en geen sneeuw die de zonnepanelen kon bedekken.

De productie uit zonnepanelen zorgde er mee voor dat het elektriciteitsverbruik van de gezinnen en kmo's in het eerste kwartaal daalde met 8,5 procent. De belangrijkste reden voor de daling zijn de zachte temperaturen. Het verbruik van de grote industriële klanten daalde in het eerste kwartaal met 1,9 procent. Het totale Belgische elektriciteitsverbruik daalde in het eerste kwartaal 6,4 procent tot 20.929 GWh, het laagste niveau in jaren.

Het netto-invoersaldo daalde van 3,9 TWh naar 2 TWh. Vorig jaar waren Doel 3 en Tihange 2 nog uitgeschakeld, met veel invoer tot gevolg. In maart voerde België bijvoorbeeld 23 procent minder elektriciteit in dan tijdens de maand maart vorig jaar. Maar tegen het einde van maart ging de invoer weer omhoog. De laatste dagen van maart vielen beide reactoren opnieuw uit.

Nog uit de Synergrid-cijfers blijkt dat het aardgasverbruik in het eerste kwartaal 28,2 procent is gedaald tegenover vorig jaar, tot het laagste niveau in vijf jaar tijd. Het verbruik van de grote industriële klanten daalde 9,6 procent. Het verbruik bij de residentiële klanten en kmo's daalde met 27,3 procent, als gevolg van de zachte temperaturen. In maart bedroeg de daling 38,7 procent.

Het verbruik van de elektrische centrales daalde in het eerste kwartaal tot het laagste niveau voor deze periode in zes jaar tijd. De daling in maart alleen bedroeg 40,4 procent. Steeds meer gascentrales worden stilgelegd, wegens niet rendabel in vergelijking met steenkoolcentrales en de concurrentie met hernieuwbare energie.

Meest gelezen