Laag inkomen verhoogt risico baarmoederhalskanker

Vrouwen uit lage inkomensgezinnen hebben meer kans om baarmoederhalskanker te krijgen. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van sociologe Eva Lefevere (Universiteit Antwerpen). Lefevere die voor haar onderzoek samenwerkte met de Christelijke Mutualiteiten, de Stichting Kankerregister en het Agentschap Zorg en Gezondheid, concludeert dat preventieve maatregelen als vaccinatie niet alle bevolkingslagen met evenveel succes bereiken.

Baarmoederhalskanker wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door hpv, het humaan papillomavirus. Hpv is een vrij vaak voorkomende, seksueel overdraagbare aandoening die in de meeste gevallen ook weer spontaan verdwijnt. Maar soms gebeurt dat niet en leidt ze tot kanker.

De twee methodes voor de preventie van baarmoederhalskanker, vaccinatie en het uitstrijkje, worden in ons land nog maar sinds respectievelijk 2010 en 2013 op een georganiseerde manier toegepast.

In de periode 2006-2007, toen de hpv-vaccins op de markt kwamen, gebeurde vaccinatie op eigen initiatief en moest het ook deels zelf betaald worden. Sinds 2010 krijgen alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs via het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) vrijblijvend een uitnodiging voor een gratis vaccinatie. Het vaccin moet immers worden toegepast voor het meisje seksueel actief wordt.

Ook de andere methode, de screening (ook wel het uitstrijkje genoemd), vond tot voor kort op eigen initiatief plaats, met uitzondering dan van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Sinds 2013 worden alle Vlaamse vrouwen van 25 tot 64 jaar systematisch om de drie jaar uitgenodigd om een uitstrijkje te laten nemen.

Baarmoederhalskanker inkomensgerelateerd

Uit het onderzoek blijkt nu echter dat baarmoederhalskanker, net als de andere kankers die gelieerd zijn met hpv, vaker voorkomt bij vrouwen met een zwakkere sociaal-economische achtergrond.

Lefevere kwam tot die conclusie na vergelijking van terugbetalingsgegevens van de mutualiteiten, vaccinatiegegevens en gegevens van het ministerie van Onderwijs. "Sinds de start van het Vlaamse vaccinatieprogramma in 2010 namen de verschillen in HPV-vaccinatie tussen meisjes uit hoge en uit lage inkomensgezinnen wel consistent en sterk af. Ze verdwenen echter niet volledig", aldus de onderzoekster.

Lefevere raadt dan ook aan om de sociale verschillen goed op te volgen en verdere methodes te ontwikkelen om de verschillen te verlagen.

Meest gelezen