"Guantanamo-Belg" stapt naar de rechter

Een Belg die meer dan drie jaar is vastgehouden in het Amerikaanse gevangenkamp Guantanamo dient een klacht in tegen de Belgische overheid. Volgens zijn advocaat had de staat moeten tussenkomen omdat de omstandigheden in het kamp "mensonterend" waren.

Moussa komt uit Antwerpen en is 28 wanneer hij in 2001 vanuit Afghanistan naar Pakistan vlucht. Na de terroristische aanslagen van 11 september waren alle buitenlanders die op dat moment in Afghanistan verblijven immers verdacht. In Pakistan "verkoopt" de lokale politie Moussa door aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Die brengen hem naar Guantanamo, het beruchte gevangenkamp voor terreurverdachten op Cuba. Daar blijft hij meer dan 3 jaar opgesloten. Moussa zegt dat hij er zwaar is mishandeld. "Bij ondervraging wordt je altijd geslagen met de elleboog, zelfs met een stoel. Ze bedreigen je en zeggen dat ze je zullen afmaken". In 2005 wordt hij vrijgelaten, zonder ooit officieel in beschuldiging te zijn gesteld.

Volgens zijn advocaat Walter Van Steenbrugge heeft de overheid te traag gereageerd en te weinig voor hem gedaan. "De Belgische overheid wist dat de omstandigheden waarin Moussa verbleef mensonterend waren en had dus moeten tussenkomen. Bovendien is er dan ook nog een zware vervolging geweest eens hij naar ons land werd overgebracht", aldus Van Steenbrugge. Ook de Amerikaanse en Pakistaanse overheid zullen een klacht ontvangen.

"Wel demarches gedaan"

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) heeft nota genomen van de klacht die Moussa wil indienen. Hij wijst erop dat de Belgische regering ten aanzien van de Amerikaanse overheid intense demarches heeft ondernomen met het oog op de vrijlating van de betrokkene uit Guantanamo, tot op hoog politiek niveau.

Belgische ambtenaren en ook de consul in Washington hebben verscheidene bezoeken afgelegd aan de betrokkene in Guantanamo, aldus Vanackere.

De twee Belgen die in 2005 vrijkwamen uit Guantanamo, onder wie de betrokkene, behoorden overigens tot de eersten die uit de gevangenis werden vrijgelaten, zegt de minister nog.

Meest gelezen