Tuinhuis of zwembad kan zonder vergunning

Wie een veranda, tuinhuis, zwembad of vijver wil bouwen in zijn tuin heeft daar vanaf 1 december meestal geen vergunning meer voor nodig. De Vlaamse regering heeft de besluiten goedgekeurd die de vergunning voor kleine constructies overbodig maakt.

Tot nog toe kon iedereen zonder vergunning een tuinhuis of dierenhok bouwen van 10 vierkante meter. Voor grotere tuinhuizen of carports tot maximaal 30 vierkante meter was een vergunning vereist. Maar die regels vervallen dus in december. Iedereen mag dan zonder vergunning een overdekte constructie bouwen tot 40 vierkante meter. De andere voorwaarden, zoals de afstand tot de perceelgrens, blijven behouden.

Wie denkt aan een veranda of een bijbouw aan zijn huis zelf, is ook vrijgesteld van een vergunning. Handige Harry's hebben wel meldingsplicht, de werkzaamheden moeten 20 dagen voor de start ervan worden aangekondigd bij de lokale overheid.

Ook de wetgeving rond niet overdekte constructies verandert. Zwembaden en vijvers mochten bijvoorbeeld slechts 30 vierkante meter groot zijn, maar vanaf december mag men 80 vierkante meter aan niet overdekte constructies bouwen. "Wie dus een terras heeft van 30 vierkante meter, mag daarnaast nog een zwembad aanleggen van 50 vierkante meter. Wie geen terras of zwembad heeft, mag een vijver graven van 80 vierkante meter", klinkt het op het kabinet van minister Philippe Muyters (N-VA) van Ruimtelijke Ordening.

Muyters: "Minder administratieve rompslomp"

"De besluiten betekenen een administratieve vereenvoudiging voor zowel burgers, overheden als bedrijven", zegt minister Muyters. "Wie een kleine ingreep wil uitvoeren aan zijn woning, kan dat nu sneller en met minder administratieve rompslomp. Gemeenten houden zo meer tijd over om hun kerntaken ten opzichte van de burgers uit te voeren."

De vereenvoudiging van de vergunningsprocedure zit al lang in de pijplijn en werd al gestart door de vorige minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open VLD).

Muyters wilde de huidige regels laten ingaan voor de zomer, maar dat bleek niet mogelijk. "Nu hebben de gemeentes meer tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe meldingsplicht."

Informatiecampagne in het najaar

In het najaar zal het ministerie een informatiecampagne starten rond de nieuwe regels. Meer informatie staat nu al op de website van het ministerie van Ruimtelijke Ordening.

Meest gelezen