"Shame! Honte! Schaamte! Schande!"

In Brussel hebben zo'n 34.000 mensen deelgenomen aan de manifestatie tegen de politieke impasse in ons land. De betoging was een initiatief van enkele jongeren onder de noemer "Shame. No government, great country".

De vijf jonge initiatiefnemers lanceerden de oproep tot de betoging enkele weken geleden op de sociaalnetwerksite Facebook. Ze noemden het beschamend dat de Belgische politici er na meer dan 200 dagen nog niet in geslaagd zijn een federale regering te vormen. Volgens hen hebben de politici te weinig oog voor de sociaal-economische problemen en zetten ze de toekomst van de jeugd op het spel.

De jongeren achter Shame beklemtonen dat ze politiek neutraal zijn en niet in het Belgische of het Vlaamse kamp gestopt willen worden. Vooraf hoopten ze op 10.000 tot 30.000 deelnemers, het zijn er volgens de politie 34.000 geworden. Onder de deelnemers veel jongeren, ook veel Nederlandstaligen. Er waren weinig politieke boodschappen of spandoeken te zien, maar wel tricolore symbolen.

De betoging moest normaal gezien om 14 uur van start gaan, maar door de grote toeloop besliste de politie om de start met een kwartier te vervroegen. De manifestanten stapten van de Koning Albertlaan nabij het Noordstation naar het Jubelpark. De kop van de betoging kwam rond 15.45 uur aan het eindpunt aan. Daar spraken de organisatoren de manifestanten toe.

"De wil tot samenleven is er wél"

"In een land dat het hart van Europa is, in een wereld die even snel verandert als hij opwarmt en in een tijd waarin globalisering een onontkoombaar feit is, zijn onze politici niet meer in staat om zichzelf te overstijgen. Vandaar: Shame! Honte! Schaamte! Schande!", klonk het. Een uitspraak die op gejuich en applaus werd onthaald.

De vijf jongeren zijn het niet eens met het verwijt dat hun protest naïef, inhoudsloos of oppervlakkig zou zijn. "Is het naïef te vragen dat men het algemeen belang zou laten primeren op het belang van één partij of gemeenschap? Is het oppervlakkig te vragen dat men de globalisering en de multiculturaliteit in de ogen zou kijken? Is het inhoudsloos te vragen dat werk zou worden gemaakt van de sociale en economische problemen, de toekomst van de jeugd en het welzijn van alle Belgen?"

"Wij zijn er wél in geslaagd mensen samen te brengen over de politieke, sociale en culturele grenzen heen, in een geest van solidariteit en vertrouwen. Een compromis is pas mogelijk als de wil om dat compromis te bereiken, ook echt aanwezig is. Samenleven is pas mogelijk als de wil daartoe aanwezig is. Wel, wij hebben alleszins bewezen dat die wil tot samenleven er wel degelijk is."

De lokale politie van Brussel heeft extra manschappen ingezet om alles in goede banen te leiden. De betoging verliep zonder incidenten. De politie pakte wel enkele leden van het Taal Aktie Komitee (TAK) op omdat ze de betoging probeerden te verstoren.

Volgens een peiling van de Franstalige krant Le Soir in samenwerking met onderzoeksbureau Dedicated was 44 procent van de betogers afkomstig uit Brussel, 35 procent uit Wallonië en 21 procent uit Vlaanderen. De peiling werd afgenomen bij 1.008 manifestanten langs heel het traject van de betoging. De foutenmarge bedraagt 3,5 procent.

De belangrijkste reden om te betogen was de eenheid van België (16 procent van de ondervraagden). Net daarna kwam de snelle vorming van een regering (15 procent) en op de derde plaats de onvrede met de politiek (13 procent).

Meest gelezen