Politiebaas Fernand Koekelberg stapt op

Fernand Koekelberg (56) stapt op als commissaris-generaal van de federale politie. Hij was in opspraak gekomen na een omstreden dienstreis naar Qatar. Koekelberg legt vanaf morgen zijn mandaat neer en wordt opgevolgd door hoofdcommissaris Paul Van Thielen.

Koekelberg bracht zelf de ministers van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom (Open VLD), en Justitie, Stefaan De Clerck (CD&V), op de hoogte van zijn beslissing. Als reden voor de beslissing noemt Koekelberg "de herhaalde aanvallen" waar hij de afgelopen vier jaar mee te maken kreeg.

"De aanvallen waren enerzijds evenveel aantastingen aan mijn eer, anderzijds bleven ze niet zonder impact op het imago van de federale politie. Toegevoegd aan een persoonlijk drama (de zelfmoord van zijn dochter, red.) dat me 4 maanden geleden heeft geraakt, voel ik deze vandaag aan als een ondraaglijke opeenstapeling van onrechtvaardigheden en kwetsuren, die zowel mijn fysieke als mentale weerstand aantast", laat Koekelberg in een officiële mededeling weten. Koekelberg vindt voorts dat hij zijn functies niet meer optimaal kan uitvoeren.

De functie van commissaris-generaal wordt voorlopig behartigd door hoofdcommissaris Paul Van Thielen, directeur-generaal van de federale gerechtelijke politie. Van Thielen verving Koekelberg al bij afwezigheid.

"Belangrijkste is het imago van de politie"

De heisa die de afgelopen weken ontstond, had te maken met omstreden dienstreis van Koekelberg met zeven medewerkers naar Qatar. Voor de reis werden dure uitgaven gemaakt. Zo werden onder meer drie reistassen van het merk Delvaux aangekocht, met een waarde van 400 euro per stuk.

Begin 2009 liep ook een tuchtonderzoek naar Koekelberg rond de promotie die twee van zijn secretaresses, Sylvie Ricour en Anja Savonet, maakten. Het Comité P vond de benoemingen onwettig.

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom benadrukt dat Koekelberg zélf beslist heeft om op te stappen. "Gezien de gegeven omstandigheden is dit de beste beslissing voor alle partijen", zegt ze. "Hier gaat het niet om opluchting. Het belangrijkste is hier het imago van de politie, en het imago van Fernand Koekelberg."

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) toont begrip voor de beslissing van Koekelberg. Hij drukt ook zijn waardering uit voor diens "onvoorwaardelijke inzet en wezenlijke bijdrage tot de politiehervorming en de werking van de geïntegreerde politie".

De politievakbond NSVP heeft begrip voor de beslissing. "Het siert de man dat hij onder de druk toch zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Hij heeft de perceptie naar de buitenwereld niet meer willen aanvechten, hij is moe gestreden", stelt Philip Van Hamme.

Meest gelezen