Keniaanse Nobelprijswinnares Maathai overleden

In Kenia is milieuactiviste Wangari Maathai op 71-jarige leeftijd overleden aan kanker. Maathai won in 2004 als eerste Afrikaanse vrouw de Nobelprijs voor de Vrede. Ze stierf vanmorgen in een ziekenhuis in Nairobi waar ze een behandeling tegen kanker onderging.

Wangari Maathai (foto's) was op zijn zachtst gezegd een veelzijdige vrouw. Ze was een bekende activiste voor burger- en vrouwenrechten en milieuactiviste, richtte de Green Belt Movement op en gaf ook les aan de universiteit van Nairobi als professor in de veterinaire anatomie. Ze engageerde zich ook in de politiek. Zo zat ze in het Keniaanse parlement en was ze ook een tijdlang onderminister van Milieu.

Op het einde van de jaren 80 en in de jaren 90 verwierf Maathai internationale faam door haar campagnes tegen de door de overheid gesteunde ontbossing in Kenia. Door de klimaatverandering en de groeiende aandacht voor duurzame ontwikkeling kwamen zij en haar Green Belt Movement steeds meer in de belangstelling te staan.

In 2004 won ze de Nobelprijs voor de Vrede, als eerste Afrikaanse vrouw. Het Nobelprijscomité loofde haar voor haar inzet voor duurzaamheid, democratie en vrede. Intussen heeft de Green Belt Movement al 40 miljoen bomen geplant, om ontbossing en erosie tegen te gaan. Twee thema's die trouwens heel actueel zijn, nu Kenia en de hele regio geteisterd worden door enorme droogte.

"Met enorme droefenis kondigt de Green Belt Movement de dood aan van haar stichter en voorzitter, professor Wangari Muta Maathai, na een lange ziekte, die ze moedig gedragen heeft", liet de Green Belt Movement in een mededeling weten. "Haar familie en geliefden waren bij haar toen ze overleed."

"Haar vertrek is te vroeg en een immens verlies voor ieder van ons die haar kende als een moeder, familielid, collega, medewerker, rolmodel en heldin of voor zij die haar vastberadenheid om van de wereld een vredevolle, gezonde en betere plaats voor ons allen te maken, bewonderden."

Meest gelezen