De Kroaten kiezen voor de Europese Unie

In de volksraadpleging heeft een meerderheid van de Kroaten de toetreding tot de Europese Unie goedgekeurd. De opkomst was wel erg laag, wat toch op een zeker scepticisme wijst.

Uiteindelijk heeft 66% van de kiezers zich uitgesproken voor de EU. Toch liet 33% een afkeuring horen. Opvallend was dat de opkomst met zowat 44% erg laag lag. 

Dat resultaat is niet echt verrassend, maar het is wel een opsteker voor de belaagde Europese Unie, die moeilijke tijden beleeft. Het imago van de EU is immers beschadigd door de eurocrisis en de tegenstanders in Kroatië hebben daar herhaaldelijk naar verwezen.

De onderhandelingen over het lidmaatschap zijn vorig jaar afgesloten en in december werd het verdrag over die toetreding ondertekend. De Kroatische grondwet vereiste evenwel een referendum en dat is er nu gekomen. Als de parlementen van alle 27 lidstaten het toetredingsverdrag ratificeren, zal Kroatië begin juli 2013 de 28e lidstaat van de Europese Unie worden.

EU-president Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso hebben Kroatië gefeliciteerd met de keuze, die volgens hen goed nieuws is voor het land, de regio en voor heel Europa. Het is ook een signaal naar de andere landen in Zuidoost-Europa, aldus de twee toplui.

Klein, maar relatief welvarend

Met 4,2 miljoen inwoners is Kroatië een van de kleinere Europese landen. De levensstandaard is vergelijkbaar met die van de Centraal-Europese staten en Kroatië heeft een bloeiend toerisme langs de Adriatische Zee.

De vroegere Joegoslavische deelrepubliek werd in 1991 onafhankelijk na een bloedige oorlog met het Joegoslavische leger en milities van de Servische minderheid. De wreedheden tussen beide kampen wierpen lange tijd een schaduw op de toetreding tot de EU. Zagreb ging er uiteindelijk mee akkoord om een aantal Kroatische oorlogsmisdadigers te laten berechten voor het VN-tribunaal voor ex-Joegoslavië in Den Haag.

Ook een grensdispuut met EU-lidstaat Slovenië heeft tot vertraging geleid, maar dat is nu opgelost.

Meest gelezen