Argentinië wil weer vliegen op Falklandeilanden

De Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner wil een akkoord met het Verenigd Koninkrijk over vluchten van de Falklandeilanden naar het Zuid-Amerikaanse vasteland heronderhandelen. Het is de zoveelste poging van Kirchner in enkele maanden om het Britse gezag over de eilandengroep ter discussie te stellen.

De Argentijnse presidente (foto bovenaan) deed de oproep om opnieuw over het akkoord te onderhandelen tijdens een toespraak in het Argentijnse parlement. Het akkoord dateert van 1999 en bepaalt dat vluchten naar de Falklandeilanden - die door de Argentijnen doelbewust Las Malvinas worden genoemd - vanuit Chili vertrekken. Die vluchten vinden nu wekelijks plaats. Het is de enige commerciële verbinding tussen de eilanden en het vasteland.

Kirchner wil nu dat die vluchten door de Argentijnse nationale luchtvaartmaatschappij uitgevoerd worden en dat ze vanuit de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires vertrekken.

De Britse regering reageerde hierop dat de discussie over de vluchten een zaak is voor de lokale regering op de eilanden zelf. Maar de Britse minister van Buitenlandse Zaken gaat er volgens de website van de BBC alvast vanuit dat Argentinië de verbintenissen uit 1999 zal blijven naleven.

Het ene dispuut na het andere

De oproep om opnieuw te onderhandelen is een zoveelste poging van de Argentijnen om het Britse gezag over de Falklandeilanden opnieuw ter discussie te stellen.

Eerder deze week riep de Argentijnse regering een twintigtal grote bedrijven op om geen Britse producten meer in te voeren op de eilanden. Argentijnse transportarbeiders willen ook geen Britse schepen in Argentijnse havens meer laten aanmeren. Deze week kregen twee Britse cruiseschepen geen toestemming om aan te meren nadat ze een tussenstop op de Falklandeilanden hadden gemaakt.

Argentinië reageerde een tijd geleden ook zeer verontwaardigd toen de Britse prins William in militaire outfit een bezoek bracht aan de eilanden. Volgens de Britten maakte William als helikopterpiloot echter deel uit van een oefenoperatie op de eilanden.

De opgedreven spanning over de Falklandeilanden heeft ook te maken met de olieboringen die Britse bedrijven in de regio uitvoeren. Volgens de Argentijnen trachten de Britten op die manier nationale natuurlijke rijkdommen te "stelen".

Op 2 april is het 30 jaar geleden dat de Falklandoorlog tussen beide landen uitbrak. De Argentijnen hadden de eilanden toen bezet, maar de Britten konden de eilandengroep uiteindelijk weer veroveren.

Meest gelezen