Zonnestorm wellicht zonder al te grote gevolgen

Door de grootste zonnestorm in 5 jaar heeft een wolk geladen deeltjes kort voor de middag onze planeet bereikt. Communicatie- en navigatiesystemen lijken maar beperkte hinder te hebben ondervonden, en de zonnevlekkengroep 1429 begint intussen ook steeds meer uit elkaar te vallen.
De uitbarsting op de zon lanceert een plasmawolk naar de aarde.

Op de zon waren er dinsdag enkele grote zonnevlammen. Daardoor ontstond een wolk van geladen deeltjes die rond 11.45 uur deze middag de Aarde heeft geraakt. De storm, een soort bombardement van elektromagnetische deeltjes, kan duren tot morgen.

De satelliet Proba-2, die in België werd ontwikkeld voor het Europese ruimtevaartprogramma ESA, heeft de twee grote uitbarstingen waargenomen. Dat gebeurde om 0.24 uur en 1.14 uur Belgische tijd. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA moeten de zes bewoners van het Internationaal Ruimtecentrum ISS zich geen zorgen maken. "Het stralingsniveau is er aanvaardbaar", klinkt het.

Op onze aardbol konden elektriciteitscentrales, navigatie- en communicatiesystemen vandaag in de war raken door de zonnestorm. Experts waarschuwden dat onder meer het vliegverkeer hinder kan ondervinden. Zo was het radioverkeer voor vluchten op de polen verstoord, en was in delen van Rusland al noorderlicht te zien.

Toch bleef de hinder op de meeste plaatsen beperkt. Er waren geen berichten over grote uitval van stroomnetwerken en gps-systemen. Dat blijkt ook uit de waarnemingen van vanmiddag. De zonnevlekkengroep 1429 begint steeds meer uit elkaar te vallen, en de kans op zware uitbarstingen verkleint, twittert Poollicht België.

In 1989 legde een zonnestorm een elektriciteitscentrale in Quebec in Canada plat, waardoor 6 miljoen mensen zonder stroom kwamen. En in 1972 konden mensen in de Amerikaanse staat Illinois een tijdje niet telefoneren door een zonnevlam.

Zo'n zonnestorm gebeurt vaker, onlangs nog in januari, maar nu zou het gaan om de grootste zonnestorm in de afgelopen vijf jaar. De zon zit in de ascendant-fase van een 11-jarige cyclus van zonne-activiteit en de piek zou volgend jaar bereikt worden.

Poollicht

De kans dat de zonnevlam tot noorderlicht of poollicht zal leiden, is intussen wel afgenomen.

Als de geladen deeltjes in de plasmawolk door het magnetisch veld van de aarde afgebogen worden, botsen ze met hoge snelheid op zuurstof- en stikstofatomen waardoor hun energie vrijkomt in de vorm van licht. Dat is het kleurrijke poollicht of het noorderlicht.

Het poollicht zal vooral in het hoge noorden te zien zijn (archieffoto) en de kans dat het ook in ons land te zien zal zijn, is eerder klein.

Meest gelezen