Wet over uitwisseling passagiersgegevens met Amerika

Europa heeft voortaan een wettelijke omkadering over het uitwisselen van passagiersgegevens met de Verenigde Staten. Sinds 2001 wil Amerika alle gegevens van passagiers op vluchten naar Amerika, maar Europa had daar problemen mee om privacyredenen.

Dat er nu, na tien jaar, een wettelijke omkadering is over het doorgeven van gegevens is vooral goed nieuws voor Europese luchtvaartmaatschappijen die naar de Verenigde staten vliegen. Zij werden door de VS immers gedwongen om de gegevens van hun passagiers door te geven, maar konden daar in hun thuisland in theorie voor veroordeeld worden.

De Verenigde Staten willen niet alleen de namen van de passagiers, maar ook de gegevens van kredietkaarten bijvoorbeeld. Criticasters vrezen dat de gegevens gebruikt zullen worden voor andere doeleinden dan terreurbestrijding alleen.

Er is ook veel bezorgdheid over de termijnen voor de opslag van de gegevens. Volgens het nieuwe akkoord zullen ze vijf jaar in een actieve databank bijgehouden worden. Nadien verhuizen ze voor tien jaar naar een slapende databank en wordt de toegang tot de informatie beperkt. Daarna worden de gegevens volledig geanonimiseerd.

Het Europees Parlement is erg verdeeld over de wet en zelfs Eurocommissaris Cecilia Malmström, die de deal beklonken heeft, geeft toe dat de overeenkomst niet perfect is. "Maar wel beter dan de interimovereenkomst uit 2007 en het maximaal haalbare in de onderhandelingen met Washington."

Meest gelezen