Nederland schort ontwikkelingshulp Rwanda op

Nederland heeft beslist om de ontwikkelingshulp aan het Centraal-Afrikaanse land Rwanda op te schorten. Dit jaar gaat het om een bedrag van 5 miljoen euro dat bedoeld was om de werking van het Rwandese gerecht te verbeteren.
M23-rebellen in Congo op weg naar het front

Het regime van de Rwandese president Paul Kagame (foto) lijkt wat geïsoleerd te raken nu de Verenigde Naties bevestigen wat velen eerder al zeiden, namelijk dat Rwanda de Tutsi-rebellen in het oosten van buurland Congo steunt. Kagame ontkent de beschuldigingen, maar lijkt aan geloofwaardigheid te hebben ingeboet.

Nederland wil nu eerst samen met de andere EU-landen bekijken hoe het nu voort moet met ontwikkelingshulp voor Rwanda. Een belangrijke voorwaarde voor Den Haag is dat Kigali de steun aan de Congolese rebellen stopzet. Intussen gaat de Nederlandse ontwikkelingshulp via ngo's wel nog gewoon door.

Eerder deze week beslisten de Verenigde Staten al om de militaire steun aan Rwanda op te schorten. Tot voor kort beschouwde Washington het regime van Kagame als bondgenoot.

Hoe dan ook lijkt het erop dat het regime van Paul Kagame niet langer onvoorwaardelijke steun geniet. Kigali wordt ervan beschuldigd de Congolese M23-rebellen van de gedeserteerde generaal en oorlogsmisdadiger Bosco Ntaganda te steunen en op die manier de bloedige burgeroorlog in Oost-Congo in stand te houden. 

De Britse openbare omroep sprak met een anonieme verantwoordelijke van de Verenigde Naties die gedeserteerde M23-rebellen heeft ondervraagd. Die hebben aan de man bevestigd dat ze in Rwanda zijn geronseld om in Oost-Congo te gaan vechten. Volgens de VN is de M23-rebellenbeweging de laatste weken aanzienlijk gegroeid, wat erop wijst dat ze van ergens versterking krijgen. 

Meest gelezen