Afrikaanse landen wijzen Kigali met de vinger

De leiders van de lidstaten van de Gemeenschap voor de Ontwikkeling van Zuidelijk Afika (SADC) manen Rwanda aan zich niet langer te mengen in de burgeroorlog in Oost-Congo. Op een regionale topconferentie in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo hebben ze beslist om een gezant naar Kigali te sturen.

De staatshoofden van de SADC tonen zich bezorgd over het aanhoudende geweld in het oosten van Congo. Dat wordt volgens hen veroorzaakt door rebellengroeperingen die hulp krijgen uit Rwanda. Ze manen het regime van de Rwandese president Paul Kagame aan onmiddellijk te stoppen met zich te mengen in Congo omdat dit een bedreiging voor de stabiliteit van de hele regio betekent.

De SADC stuurt een gezant naar Kigali om Rwanda onder druk te zetten om een eind te maken aan de militaire steun aan de M23-rebellen in Oost-Congo. Dat is een groep Tutsi-rebellen die eerder dit jaar zijn gedeserteerd uit het Congolese regeringsleger nadat Kinshasa te kennen had gegeven dat het hun leider Bosco Ntaganda wilde uitleveren aan het Internationaal Strafhof. Ntaganda wordt gezocht wegens oorlogsmisdaden. 

De SADC telt 15 leden, waaronder Congo en regionale supermacht Zuid-Afrika. De organisatie werkt in eerste instantie aan een vrijhandelszone in zuidelijk Afrika en heeft met andere woorden een economisch niet onbelangrijk belang.

Ook ons land is nog altijd bezorgd om de situatie in Oost-Congo. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) reist af naar Centraal-Afrika en zal via pendeldiplomatie tussen Kinshasa en Kigali de plooien enigszins glad proberen te strijken. 

Meest gelezen