Minstens 16 doden op "dag van de liefde"

In Pakistan heeft de overheid een vrije dag afgekondigd om de Pakistani te laten protesteren tegen de Amerikaanse videofilm over de profeet Mohammed. Op tal van plaatsen is het protest evenwel ontaard in geweld.

De moslimwereld leek zich andermaal op te maken voor een nieuwe dag van protest tegen de Amerikaanse videofilm over de profeet Mohammed. De afgelopen dagen werd in verscheidene landen nog gemanifesteerd tegen de film, soms met veel geweld. Vele moslims beschouwen de film als een belediging van hun geloof.

In Pakistan probeerde de overheid een nieuwe methode uit om het protest te kanaliseren. De autoriteiten hadden er een nationale vrije dag in het leven geroepen zodat de Pakistani een hele dag konden betogen tegen de Amerikaanse film. De bedoeling was wel dat het protest op de "dag van de liefde voor de profeet" vreedzaam zou blijven.

Dat is evenwel niet gelukt. Op tal van plaatsen kwam het tot geweld. Daarbij zijn in de havenstad Karachi 12 doden gevallen. Een van hen zou een politieman zijn.  Elders vielen er nog zeker vier doden, maar dat aantal kan nog oplopen, want er zijn ook veel gewonden. In Peshawar zijn twee filmzalen in brand gestoken. Het protest is koren op de molen van extreme moslimgroepen die in Pakistan sterk staan.

Elders in de islamwereld bleven de protesten vandaag vrij beperkt. Er kwamen duizenden mensen op straat in Irak, Libanon en Bangladesh, maar daar bleef het bij.

Het protest zijn koren op de molen van extreme moslimgroepen die in Pakistan sterk staan.

VS koopt reclametijd op Pakistaanse tv

Terwijl de eerste minister van Pakistan Raja Pervez Ashraf (foto) de Amerikaanse film sterk veroordeelde, door het "een aanval op de kern van het geloof van 1,5 miljard moslims" te noemen, openden de Verenigde Staten een charmeoffensief op de Pakistaanse televisie.

De Amerikaanse ambassade in Islamabad kocht voor 70.000 dollar zendtijd om een boodschap van de Amerikaanse president Barack Obama en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton op televisie te verspreiden.

In de televisieboodschap benadrukken Obama en Clinton hun respect voor religie en stellen ze dat de Amerikaanse overheid als dusdanig niets met de internetfilm te maken heeft.

"We hebben besloten om onze boodschap op deze manier te verspreiden om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken", zei de woordvoeder van het State Departement.

De Pakistaanse regering heeft ondertussen ook de Amerikaanse ambassadeur in Islambad op het matje geroepen. Volgens de Pakistaanse staatstelevisie werd Richard Hoagland gevraagd maatregelen te nemen tegen de producer van "heiligschennende" film en alles in het werk te stellen om de trailer van de website YouTube te halen.

Meest gelezen