Verhofstadt: "Sprong voorwaarts naar federaal Europa"

Liberaal europarlementslid en voormalig premier Guy Verhofstadt heeft samen met Daniel Cohn-Bendit van de Europese groenen een nieuw boek uit, waarin hij vurig pleit voor een federaal Europa met een Europese regering en een echte president. "Alleen zo kunen we uit de eurocrisis geraken", zegt Verhofstadt.

Guy Verhofstadt is een vurige pleitbezorger van meer Europa. Dat bewijst hij nogmaals met zijn boek, dat hij samen met Daniël Cohn-Bendit, fractievoorzitter van de groenen in het Europees Parlement, schreef. In "De ochtend" op Radio 1 gaf Verhofstadt toelichting. Een Europees federalisme is noodzakelijk, klinkt het.

"Je kan maar op één manier realist zijn vandaag in Europa, dat is door te pleiten voor een federaal Europa. Het getuigt van een grote naïviteit om te denken dat we uit de eurocrisis zullen geraken zonder die stap te zetten. Wat vroeger dromerig klonk is vandaag erg realistisch."

Inspiratie voor het boek vond hij in zijn woede tegen de lidstaten, die elk op zich de crisis niet kunnen oplossen. "Ze denken dat ze uit de crisis zullen geraken door gewoon met de 17 eurolanden samen te gaan zitten, maar dat is niet zo."

Bewijs daarvoor vindt Verhofstadt in de opeenvolgende mislukte Europese toppen. "Al die toppen, meer dan 20, hebben niets opgeleverd. Het kan ook niet werken. Er is een sprong voorwaarts nodig naar echt geïntegreerd Europa, anders is de euro gedoemd om te verdwijnen."

"Nood aan Europese regering, president en twee Kamers"

In de plaats stelt Verhofstadt een grondige herziening van de instellingen voor. "De Commissie moet een echte regering worden, met een voorzitter die rechtstreeks verkozen wordt. En er moeten twee kamers komen: het Europees Parlement, dat de bevolking vertegenwoordigt, en een nieuwe kamer die de lidstaten vertegenwoordigt."

"Europese democratie moet worden uitgetekend"

De kritiek op Europa vindt Verhofstadt terecht. De democratische legitimiteit moet omhoog. "Er moet Europese democratie worden geïnstalleerd, waarbij burgers rechtstreeks Europa gaan financieren, zich verantwoordelijk voelen en controle krijgen."

"Nederlanders hebben pro Europa en tegen populisme gestemd"

Dat het draagvlak voor Europa nog steeds groot is, bewijzen de Nederlandse verkiezingen, volgens Verhofstadt. "De Nederlandse verkiezingen waren voor of tegen Europa. Wilders heeft dat thema op de agenda gezet. De Nederlanders hebben pro-Europa gestemd, niet voor anti-Europese partijen als de PVV van Wilders en de SP van Roemer."

"Terug soevereiniteit verwerven via Europa, niet via nationalisme"

Wanneer we terug soevereiniteit willen verwerven, dan hebben we meer Europa nodig, besluit Verhofstadt. "Nationalisme gaat ons daar niet bij helpen. Onafhankelijk van ideologische achtergrond moeten we de sprong naar een gïntegreerd Europa durven maken, samen met liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten. Wanneer het zwaartepunt niet meer bij de Raad van regeringsleiders zal liggen, maar bij de Europese regering en het Europees parlement, zullen we beleid kunnen voeren in Europa, zonder de constante verkiezingskoorts."

Meest gelezen