Oudste stad van Europa ontdekt in Bulgarije

Bulgaarse archeologen zeggen dat ze de oudste prehistorische stad blootgelegd hebben die ooit in Europa gevonden is. Het gaat om een ommuurde, versterkte nederzetting in de buurt van de moderne stad Provadia, die een belangrijk centrum voor de productie van zout was.

Volgens de archeologen woonden er in de stad in het noordwesten van Bulgarije zo'n 350 mensen en dateert de stad van 4700 tot 4200 v.C.Dat is zo'n 1.500 jaar vroeger dan het begin van de oude Griekse beschavingen.

De inwoners gebruiken water van een plaatselijke bron om zoutblokken te maken, die verhandeld werden en gebruikt werden om vlees te bewaren. Zout was in die tijd erg kostbaar, wat volgens de archeologen de grote stenen omwalling kan verklaren.

Het kan ook een verklaring zijn voor de grote goudschat die 40 jaar geleden in de buurt gevonden werd. Op een kerkhof aan de rand van Varna werd toen de oudste verzameling gouden voorwerpen in de wereld gevonden. Varna ligt zo'n 35 kilometer van de huidige vindplaats.

Necropool

De opgravingen, die begonnen zijn in 2005, hebben ook de resten blootgelegd van huizen met twee verdiepingen, een aantal putten die gebruikt werden voor bepaalde rituelen, en delen van een poort en een bolwerk. 

Een kleine necropool of begraafplaats werd begin dit jaar ontdekt en wordt nog steeds bestudeerd door de geleerden.Er zijn al het geraamte van een man met een kleipot (kleine foto boven) en het geraamte van een man en twee kleine kinderen (kleine foto onder) gevonden.

"Het gaat hier niet om een stad zoals de Griekse stadstaten, antiek Rome of de middeleeuwse nederzettingen, maar om wat volgens de consensus onder archeologen een stad uitmaakte in het vijfde millennium v.C.", zei Vasil Nikolov van het Bulgaars nationaal instituut voor archeologie aan het persbureau AFP.

Krum Bachvaorv, een andere archeoloog van het instituut, noemde de vondst "extreem interessant". "De grote muren rond de nederzetting, die zeer hoog gebouwd waren en met stenen blokken, zijn iets wat we nog niet gezien hebben in opgravingen op prehistorische sites in het zuidoosten van Europa."

Gelijkaardige zoutmijnen in de buurt van Tuzla in Bosnië en Turda in Roemenië helpen het bestaan bewijzen van een reeks beschavingen die ook koper en goud mijnden in de bergen van de Karpaten en de Balkan gedurende die periode.

Meest gelezen