"Principes sharia vormen belangrijkste bron voor wetgeving"

De Egyptische grondwetscommissie heeft het ontwerp voor een nieuwe grondwet goedgekeurd. Dat is sneller dan verwacht. Net als onder het bewind van voormalig president Moebarak zal de grondwet een verwijzing naar de sharia bevatten. Huidig president Mursi zal het ontwerp nu in een referendum aan de bevolking voorleggen.

De goedkeuring van het ontwerp voor een nieuwe grondwet komt sneller dan verwacht ondanks de grote tegenstellingen tussen de leden van de commissie. Wellicht is dat ook in een poging om de onrust in de Egyptische steden de voorbije dagen af te wenden.  

Zoals verwacht bevat de nieuwe grondwet een verwijzing naar de sharia, de islamitische wet, maar dat was ook zo onder het regime van voormalig president Hosni Moebarak. Het tweede artikel van de grondwet formuleert dat zo: "de principes van de sharia vormen de belangrijkste bron voor de wetgeving". Nieuw is dat de religieuze universiteit al-Azhar in Caïro, een belangrijk centrum voor het soennisme, om advies gevraagd zal worden over die "principes van de sharia".

Salafistische fundamentalisten hadden een striktere verwijzing gewild met "regels" in plaats van ruimere "principes", maar zij haalden hun slag niet thuis. De liberalen, linkse partijen en leden van de koptisch christelijke minderheid wilden niet verder gaan dan wat de oude grondwet al voorschreef.

Naast de islam zullen het jodendom en het christendom de belangrijkste bron zijn van wetgeving voor die bepaalde minderheden. Anderzijds wordt religieuze vrijheid beperkt tot moslims, joden en christenen, de "volkeren van het boek".

Uiteraard bevat het ontwerp ook politieke bepalingen. De meest opmerkelijke is dat een president voortaan slechts twee ambtstermijnen van elk vier jaar in functie kan blijven. Onder Moebarak was dat onbeperkt.

Nu nog referendum

Na de stemming wordt het ontwerp van grondwet nu doorgestuurd naar president Mohammed al-Mursi. Die zal dan wellicht over veertien dagen een referendum organiseren.

Toch is er binnen de commissie al veel onenigheid over het ontwerp. De liberalen, linkse partijen en de christenen weigerden om het ontwerp goed te keuren. 

Zij vrezen onder meer dat "het belang van familiewaarden" gebruikt kan worden om de vrijheid van meningsuiting te ondermijnen. Ook is er geen enkele bepaling dat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in Egypte garandeert.

Oppositielid en gewezen voorzitter van de Arabische Liga Amr Moussa liet zich erg kritisch uit over de grondwet.

Meest gelezen