Neolithische kaas, hoe zou dat smaken?

Hoe lang maakt de mens al kaas? We zijn wellicht een stapje dichter bij het antwoord op die vraag. Wetenschappers hebben bewijzen gevonden dat kaas al 7.500 jaar geleden werd gemaakt.

Uitgebreid onderzoek op resten van potten die in het huidige Polen werden gevonden in de regio Kuyavia, bracht aan het licht dat de Neolithische mens kaas maakte. Het artikel verscheen deze week in Nature.

Het gaat om potten die onderaan geperforeerd zijn. Door de kleine gaatjes moesten archeologen denken aan de kaasfilters zoals we die vandaag kennen, maar ze hielden ook de mogelijkheid open dat de potten werden gebruikt voor de productie van bier of honing. Maar op 34 potten zijn resten gevonden van melk. Onderzoek toont aan dat de potten gebruikt werden om de zuivelvetten te scheiden.

De mens in het Neolithicum maakte dus al kaas. Eerder waren er al aanwijzingen dat het gebruik duizenden jaren terugging. Want de mens begon kuddes te houden en in tijden zonder frigo's is het niet ondenkbaar dat de mens op zoek ging naar andere manieren om de melk te bewaren. Maar hoe die kaas smaakte, 7.500 jaar geleden, daar hebben we het raden naar.

Oude kazen blijven verbazen

Hoe oud zijn de Europese kazen die we vandaag nog kennen? Enkele voorbeelden.

Parmezaanse kaas zou ontstaan zijn in de 13e eeuw na Christus. De kaas wordt vermeld in de Decamerone van Boccaccio. De schrijver heeft het over "een berg gemaakt van geraspte parmigianokaas". In Groot-Brittannië werd de Italiaanse kaas erg populair in de 16e eeuw, toen paus Julius II 100 parmezaanse kazen cadeau deed aan koning Hendrik de Achtste.

Brie werd in Frankrijk in de 14e eeuw geserveerd op de banketten van de koningen. In een anoniem dagboek schrijft iemand in die periode dat de ernst van de oorlogen in het land kan worden afgemeten aan het aantal Brie-kazen dat Parijs bereikt.

(Bron: BBC/"Cheese. A Global History" van Andrew Dalby)

Meest gelezen