Discussie over wapenwetgeving laait weer op in VS

De schietpartij op een school in Newtown doet de discussie over het wapenbezit in de Verenigde Staten weer oplaaien. President Barack Obama roept op tot "betekenisvolle actie". Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, wil "onmiddellijke verandering".
2012 AP

Schietincidenten zoals die van gisteren op de school in Newtown komen vaker voor in de VS. Enkel en alleen in het laatste half jaar waren er ook nog een moordpartij in een bioscoopzaal in Aurora en een bloedbad in een sikh-tempel in Wisconsin.

In zijn verklaring beloofde een emotionele Obama gisteren "betekenisvolle maatregelen" te zullen nemen om dergelijke tragedies te vermijden. "Deze buurten zijn ook onze buurten en deze kinderen zijn onze kinderen. Wij zullen elkaar moeten vinden en betekenisvolle maatregelen nemen om nog meer dergelijke tragedies te vermijden, los van de politiek."

De president bleef enigszins op de vlakte. Wat hij juist wil doen met betrekking tot de Amerikaanse wapenwetgeving of andere maatregelen, zei Obama niet. Hij verduidelijkte dat hij "niet als president maar als ouder" had gereageerd op het nieuws.

Bloomberg: "Geen retoriek maar leiderschap nodig"

De oproep tot "betekenisvolle actie" van Obama kan de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, niet echt bekoren. "We hebben de retoriek al eerder gehoord. Maar wat we niet hebben gezien, is leiderschap", stelt de burgemeester, die al jaren ijvert voor een strengere wapenreglementering.

"Na Columbine hebben we gehoord dat het te vroeg was om over wapenwetten te spreken. We hebben het gehoord na Virginia Tech, na Tucson en Aurora en Oak Creek. En nu horen we het opnieuw", aldus de burgemeester van New York in een mededeling. "Maar elke dag dat er gewacht wordt, worden nog eens 34 mensen gedood met wapens."

Bloomberg is medevoorzitter van Mayors Against Illegal Guns, een coalitie van meer dan 600 Amerikaanse burgemeesters die pleiten voor strengere wapenwetten. "We kennen de retoriek, maar wat we niet hebben gezien, is leiderschap. Niet van het Witte Huis en niet van het Congres. Daar moet vandaag een einde aan komen." Bloomberg roept de president op om een wetsontwerp in te dienen in het Congres.

Betogers aan het Witte Huis

Voor het Witte Huis verzamelden gisteravond 50 tot 100 mensen om president Obama ertoe aan te zetten de wapendracht in de VS aan te pakken (foto boven). "Bescherm onze kinderen, verbied wapens nu" en "Meneer de president, wij smeken u actie te ondernemen", zo stond op de borden die de manifestanten bij zich hadden. Anderen droegen brandende kaarsen met zich mee.

"We denken dat onze president de leider is van het land en we denken dat hij een wijs man is. We willen leiderschap en we willen dat hij actie onderneemt over de controle op wapens tijdens zijn tweede ambtstermijn", aldus eerwaarde Michael McBride, die tegen vuurwapens strijdt. Ook leden van de Coalition to Stop Gun Violence namen deel aan de betoging.

Zal er ook iets veranderen?

In de VS zijn naar schatting 280 miljoen wapens in omloop. Dat betekent dat meer dan de helft van de gezinnen een wapen in huis heeft. Het recht om een vuurwapen te bezitten, is ook vastgelegd in de grondwet. Bij de Amerikanen zit het met andere woorden heel diep ingebakken dat wapens (min of meer) vrij te verkrijgen zijn.

Bovendien is er een machtige wapenlobby, die zich hevig verzet tegen elke poging om de wapenwetgeving te verstrengen. Het is dus maar zeer de vraag of er na dit bloedbad iets gaat veranderen. Na eerdere schietpartijen laaide de discussie ook fel op, om daarna weer snel te gaan liggen. Anderzijds hoeft Obama -in tegenstelling tot deze zomer- nu geen rekening meer te houden met verkiezingen.

Meest gelezen