Bloed van Lodewijk XVI in een uitgeholde sierpompoen

Franse en Spaanse experts zeggen dat ze in een oude sierpompoen bloed gevonden hebben van Lodewijk XVI, de Franse koning die op 21 januari 1793 onthoofd werd door Franse revolutionairen. In de pompoen zit een doekje, dat blijkbaar na de onthoofding in het bloed van de koning gedompeld werd.
Een gravure van Lodewijk XVI, die koning van Frankrijk was van 1774 tot 1792.

Na de openbare terechtstelling van Lodewijk met de guillotine, werd gemeld dat verschillende toeschouwers hun zakdoek in zijn bloed hadden gedompeld. De uitgeholde pompoen waarin het doekje zat, was versierd met beelden van helden uit de revolutie en de tekst: "Op 21 januari dompelde Maximilien Bourdaloue zijn zakdoek in het bloed van Lodewijk XVI na diens onthoofding".

De pompoen is al meer dan een eeuw in het bezit van een Italiaanse familie. DNA-analyse van de bloedsporen toonde dat het DNA waarschijnlijk overeenkwam met dat van iemand die er uitzag als Lodewijk, maar de Franse en Spaanse geleerden konden niet bewijzen dat het bloed van de onthoofde koning was, omdat ze geen genetisch materiaal van zijn familieleden hadden.

De geleerden vonden echter een zeldzaam genetisch kenmerk dat ook te vinden is in DNA van een gemummificeerd hoofd dat waarschijnlijk dat van Hendrik IV is, een 16e eeuwse voorganger van Lodewijk XVI. In 2010 hebben geleerden gezegd dat het hoofd wel degelijk dat van Hendrik IV was, omdat het dezelfde trekken heeft als die te zien zijn op tijdens zijn leven gemaakte portretten (kleine foto).

Volgens een van de auteurs van de studie is het 250 keer waarschijnlijker dat de beide mannen aan vaderskant verwant zijn, dan dat ze niet verwant zijn.

De bevindingen van het team zijn gepubliceerd in het tijdschrift Forensic Science International.

Meest gelezen